• In veel landen gelden lockdownmaatregelen als gevolg van het coronavirus.
  • Er is minder vliegverkeer, er rijden veel minder auto’s rond en veel fabrieken zijn gesloten. Dat heeft een gigantisch effect op de luchtvervuiling.
  • De meteorologische organisatie van de Verenigde Naties verwacht zelfs de grootste daling van CO2-uitstoot sinds de Tweede Wereldoorlog.

Over de hele wereld blijven mensen veel meer binnen dan normaal, en dat is te zien aan de natuur. Wilde dieren lopen plotseling over straat en stedelijke gebieden worden weer wat groener.

Ook op de luchtvervuiling heeft de coronacrisis een positief effect. In China bijvoorbeeld, is de vervuiling naar schatting met 25 procent afgenomen.

Daarnaast verwacht de meteorologische organisatie van de Verenigde Naties (WMO) dat de uitstoot van het schadelijke CO2 (kooldioxide) dit jaar wereldwijd met 6 procent afneemt. Dat is de grootste daling sinds de Tweede Wereldoorlog.

Dat is niet gek als je bedenkt dat een derde van de wereldbevolking met lockdown-maatregelen te maken heeft. Daarnaast zijn er volgens de World Tourism Organisation op 96 procent van de wereldwijde bestemmingen reisbeperkingen ingevoerd.

Hoewel de natuur nu opleeft door de maatregelen, denken experts niet dat dat voor de lange termijn is. Maar in de tussentijd zijn de effecten wel fascinerend om te zien. Bekijk ze hieronder op voor- en na-foto's.

 

In 2019 schreef CNN over de luchtvervuiling in de Indiase hoofdstad New Delhi. De stad was volgens de nieuwszender gehuld in een "giftige wolk van bruine smog". Dat is veranderd. Volgens persbureau Reuters heeft New Delhi sinds het begin van de metingen nooit zoveel aaneengesloten dagen van schone lucht gehad.

Foto:  Anushree Fadnavis/Adnan Abidi/Reuters

Bron:  CNN


In Venetië is het water in de grachten meestal behoorlijk vies. Maar in maart kwamen er foto's online waarop te zien was dat het water er plotseling zo schoon is, dat je de bodem van de grachten kunt zien. Volgens de burgemeester van de stad komt dat echter vooral doordat er minder boten varen en "zand daardoor op de bodem blijft liggen".

Foto: Manuel Silvestri/Reuters
Bron: CNN

In 2008 werd Milaan benoemd tot de meest vervuilde stad van Europa, en tot ruim een maand geleden was smog er een groot probleem. Maar sinds het vliegverkeer en het normale verkeer drastisch afnamen, werd de luchtvervuiling ook plotseling een stuk minder. Milaan overweegt daarom blijvende maatregelen tegen de luchtvervuiling, schreef de Britse krant The Guardian.

Foto: Flavio Lo Scalzo/Reuters

Bron: BBC

Bron: The Guardian


De luchtvervuiling in Jakarta was zo erg dat een groep activisten de Indonesische overheid heeft aangeklaagd zodat er actie tegen ondernomen wordt. Sinds de maatregelen tegen het coronavirus van kracht zijn, is de luchtkwaliteit veel beter.

Foto: Willy Kurniawan/Reuters

Bron: The Guardian

Bron: The Jakarta Post


De luchtkwaliteit in Islamabad was volgens lokale media al niet best, en werd steeds slechter door de komst van meer auto's en staalfabrieken. Maar door de lockdown is er minder verkeer en reikt het uitzicht veel verder in de Pakistaanse hoofdstad.

Foto: Faisal Mahmood/Saiyna Bashir/Reuters

Bron: Dawn

Lees meer over de coronacrisis: