Met een paginagrote advertentie in verschillende Duitse kranten heeft automaker Volkswagen zondag zijn excuses aangeboden voor het dieselschandaal. “We zullen er alles aan doen om uw vertrouwen terug te winnen”, luidt de tekst onderaan de advertentie.

Volgens de automaker waren de pagina’s eigenlijk bedoeld om Duitsland te feliciteren met de eenwording van het land 25 jaar geleden, met alle gerelateerde lofuitingen van dien.

(Hieronder de gehele tekst van de advertentie. Klik voor vergroting.)

Bildschirmfoto 2015-10-04 um 20.30.31

Door het schandaal heeft onder meer het imago van Volkswagen een forse knauw gekregen. De automaker kondigde eerder aan dat wegens het dieselschandaal 11 miljoen auto’s terug moeten naar de garage voor nieuwe software, omdat met de huidige software de uitstoot van schadelijke stoffen kan worden gemanipuleerd.

De top van Volkswagen komt naar verluidt woensdag bijeen in een buitengewone bestuursvergadering om de aanstelling van hoofd financiën Hans Dieter Pötsch als president-commissaris te bekrachtigen. Ook worden de nieuwste bevindingen van het interne onderzoek besproken. Dat heeft volgens bronnen al geleid tot het ontslag van meer dan tien managers.

‘Ingenieurs leggen bekentenis af’

De krant Bild am Sonntag meldde zondag dat de eerste bekentenissen in het dieselschandaal zijn afgelegd. Verschillende ingenieurs zouden overeenkomstig hebben verklaard dat de smokkelsoftware vanaf 2008 is geïnstalleerd in de wagens, omdat die anders nooit zouden voldoen aan de scherpe uitstooteisen.

Lees ook op Business Insider

Volgens de krant is het niet duidelijk wie de opdracht heeft gegeven voor de installatie van de software.

Bondskanselier Angela Merkel zei zondag in een radio-interview dat het schandaal bij de automaker de reputatie van de gehele Duitse industrie niet heeft geschaad. “Ik hoop dat Volkswagen snel de zaken opheldert en zorgt voor transparantie”, aldus Merkel. “Maar ik geloof dat de Duitse industrie nog altijd als betrouwbaar wordt gezien.”

Volkswagens financieel directeur en aankomend president-commissaris Pötsch beschouwde het dieselschandaal waarin Volkswagen afgelopen weken verzeild is geraakt eerder als “een crisis die het bedrijf in zijn voorbestaan bedreigt”.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl