• Ondernemer Frank Westland reisde jarenlang door Europa met een omgebouwd Volkswagen-busje.
  • Hij kreeg zoveel ideeën voor een betere inrichting, dat hij besloot een bedrijf op te richten om busjes op grote schaal om te bouwen.
  • Inmiddels zijn ze op de markt en reisde hij een paar maanden met zo’n busje door Nieuw-Zeeland.
  • Terwijl hij daar was brak de coronacrisis uit.

Ondernemer Frank Westland (32) begon twee jaar geleden aan het uitwerken van een droom: hij ontwierp zijn eigen pakket om Volkswagen T5- en T6-busjes om te bouwen tot campers.

Die droom ontstond terwijl hij zes jaar lang zelf door Europa reisde met zo’n busje. Tijdens die reis kreeg hij steeds meer ideeën voor een handigere inrichting ervan.

Hij besloot die ideeën uit te werken en op de markt te brengen.

Maandenlang werkte hij met zijn ontwerpbureau Wortel Design aan de camperinrichting, en inmiddels is hij zover dat hij het op de markt kan brengen. Vanaf 9.500 euro kun je een Volkswagen-busje laten ombouwen tot camper.

Zelf heeft hij de camper al een paar maanden getest, en hij is er ontzettend tevreden mee.

Half januari vertrok Westland samen met zijn vriendin naar Nieuw-Zeeland om de camper te testen en er foto's van te maken. Het laatste deel van hun reis liep door het coronavirus iets anders dan gepland.

Bron: Westland

De timing van zijn reis was wat ongelukkig, want Westland en zijn vriendin waren nog in Nieuw-Zeeland op het moment dat de coronacrisis uitbrak.

De eerste twee maanden was zijn reis prachtig, vertelt hij aan de telefoon. Westland en zijn vriendin hadden alle tijd om rond te reizen. "We zijn naar de mooiste, afgelegen plekken gegaan en hebben er echt van kunnen genieten."

Maar vier weken geleden ging het opeens een heel andere kant op. Ondanks een laag aantal besmettingen werd plotseling aangekondigd dat het land 48 uur later volledig op slot zou gaan en mensen alleen nog de deur uit mochten om bijvoorbeeld boodschappen te doen of naar de huisarts te gaan.

"In eerste instantie dachten we dat de maatregelen voor ons niet zo veel uit zouden maken, omdat het busje overal kan staan en geen campingvoorzieningen nodig heeft. Het enige wat je dan niet kunt doen is 's avonds met andere mensen een biertje drinken."

Maar later bleek dat de overheid ook kamperen niet meer toe zou staan, omdat de instanties bang waren dat mensen zich toch zouden blijven verplaatsen.

Westland en zijn vriendin kwamen gelukkig bij toeval iemand tegen in een bouwmarkt, die aanbod dat ze bij hem en zijn vrouw konden verblijven. Ze gingen op het aanbod in en konden tot hun vertrek naar Nederland vorige week, een week eerder dan verwacht, bij het stel overnachten.

Na al die maanden rondreizen in het busje, is Westland nog steeds tevreden met het ontwerp. Hij vindt zelf de zithoek vooral erg handig.

Bron: Westland

Het belangrijkste element in het ontwerp van de camper is dat hij een hele comfortabele zithoek heeft.

Waar je bij veel compacte campers de voorstoelen moet omdraaien om aan tafel te zitten, heeft Westland in de camper een hoekje ontworpen zoals je dat ook ziet in typisch Amerikaanse diners.

Er staan twee banken tegenover elkaar, zodat er aan tafel voor vier mensen plaats is. Ben je niet aan het eten, dan is het tafeltje weg te halen en kun je de bank ombouwen tot een L-vorm en later op de avond tot een bed. En als het buiten lekker weer is, neem je delen van de bank gemakkelijk mee het busje uit zodat je in de zon kunt zitten.

Maar ook de keuken achterin het busje is ontworpen om zo veel mogelijk ruimte te besparen.

Bron: Westland

Nog zo'n handig trucje: de keuken is helemaal achterin het busje gemaakt, waardoor je vanaf de buitenkant kunt koken als je de achterklep open doet. Ideaal, want zo zit je binnen niet met alle geurtjes van het eten. "Maar de keuken is ook gewoon vanaf de binnenkant te gebruiken, voor als het buiten een keer regent", zegt Westland.

En hoewel de camper aan de binnenkant klein is, voelt dat niet zo doordat je voor een uitvoering kunt kiezen met veel ramen.

Bron: Westland

Op de website van Ventje kunnen mensen hun eigen camperinrichting samenstellen. Ze kunnen kiezen voor een luxe uitvoering, met een hoger dak, zonnepanelen en buitenstoeltjes, of voor een goedkopere en meer uitgeklede versie.

Hoewel Westland door het coronavirus niet durft te voorspellen hoe het komende jaar er voor Ventje uitziet, hoopt hij tientallen campers te verkopen.

"Het zou mooi zijn als er volgende zomer in Europa zo'n 40 tot 50 campers rondrijden", zegt hij. "Als die klanten aan andere kampeerders over Ventje vertellen, maken ze een soort reclame en komt het concept hopelijk echt van de grond."

Lees meer over kamperen: