Als je op vakantie gaat, wil je natuurlijk wel op een mooie plek slapen. Een fantastisch hotel of een prachtige Airbnb.

Maar er zijn meer opties.

Je kunt bijvoorbeeld ook een caravan overwegen. En dan niet zo’n witte, plastic caravan waarmee iedereen naar de camping gaat, maar een designcaravan.

Er zijn steeds meer caravans op de markt waarbij niet alleen goed over de functionaliteit is nagedacht, maar ook over de buitenkant. Met hun moderne ontwerpen staan ze in een sterk contrast met de natuurlijke omgeving, maar op de camping val je er ongetwijfeld mee op.

Hieronder vind je zes caravans waarmee je wél gezien wil worden.


1. De Living Vehicle

Deze caravan lijkt misschien op een stacaravan, maar het is toch echt de bedoeling dat je ermee de weg op gaat. Maar dan wel mét al het comfort van thuis aan je trekhaak, want deze caravan heeft een normaal tweepersoonsbed, een keuken met kookeiland, een wasmachine en balkon.

Er hangt dan ook een behoorlijk prijskaartje aan: je koopt 'm voor net geen 150.000 dollar, zo'n 130.000 euro. Dat is een flink bedrag als je bedenkt dat je in Nederland al voor 30.000 euro een luxe caravan kunt kopen.


2. De Kolonivan

Deze caravan is helaas nog niet te koop, maar de Nederlandse ontwerper Niels Bredman is wel van plan om 'm snel op de markt te brengen. Eerst wil hij hem in Amerika verkopen, maar hij verwacht dat de caravan al binnen een paar jaar in Nederland te koop is, laat Bredman weten aan Business Insider. De prijs moet nog worden bepaald.

Van binnen lijkt de Kolonivan in niets op een normale caravan: Bredman werkt met hout en lichte kleuren om de caravan een moderne uitstraling te geven, er zit een bar in en in het grote model staat zelfs echte koelkast.


3. De Romotow

Als je deze futuristische caravan op de camping neerzet, kun je 'm gemakkelijk uitklappen zodat je ook meteen een overdekt terras hebt. En als het buiten koud is, maakt dat niet uit, want je hebt binnen alle ruimte in de woonkamer met keuken.

Helaas is de Romotow nog niet te koop - de ontwerpers zijn momenteel bezig met de afrondende productiefase. Binnenkort kun je 'm dus wel kopen, al is het nog niet helemaal duidelijk hoe duur de caravan wordt.


4. De Shelter

Veel designcaravans zijn behoorlijk luxe, maar bij de Shelter van de bekende Nederlandse fabrikant Kip Caravan valt dat wel mee. Hij is vooral op functionaliteit ontworpen. Wat wel handig is, mocht je grote plannen hebben: hij kan gemakkelijk offroad.

Zonder luxe opties erbij, koop je de Shelter voor bijna 12.000 euro. Als je er bijvoorbeeld een fietsbeugel, voortent, koelbox en kachel bij doet, ben je bijna 15.000 euro kwijt.


5. De Nest

De Nest van Airstream ziet er behoorlijk modern uit. De caravan is licht en compact en is met frisse kleuren ingericht. Bijzonder is vooral het feit dat ie van glasvezel is gemaakt. Het nadeel: hij is op dit moment alleen in de Verenigde Staten te koop voor omgerekend zo'n 37.000 euro.

Wil je 'm naar Nederland verschepen, dan ben je inclusief overtocht, ombouw (je hebt bijvoorbeeld een andere as en trekinrichting nodig) en keuring ruim 10.000 euro kwijt.


6. De Lume

Deze caravan is door de Nederlandse ontwerper Hein van de Laar gemaakt, die nooit eerder in een caravan had geslapen. Dat is er niet aan te zien: de Lume ziet er aan de buitenkant prachtig uit, heeft een luxe keuken aan de achterkant en een groot bed aan de binnenkant.

Eerlijk is eerlijk: er hangt ook een behoorlijk prijskaartje aan. Zonder interieur betaal je ruim 27.000 euro, met inrichting ben je minstens 40.000 euro kwijt.

LEES OOK: Deze Nederlandse ondernemer maakte een kruising tussen een duurzame tent en een modern hotel – daar wil hij idyllische vakantiebestemmingen mee redden