• De leiding van RTL, John de Mol en oud-coaches van The Voice of Holland hebben met afschuw en diep geschokt gereageerd op de misstanden bij het programma.
  • Het programma BOOS toonde donderdag meerdere beschuldigingen van seksueel wangedrag door coaches Ali B en Marco Borsato, bandleider Jeroen Rietbergen en een regisseur.
  • Videoland heeft alle afleveringen van The Voice en een documentaire over Ali B offline gehaald.
  • Lees ook: 5 opvallende dingen in de uitzending van BOOS over seksueel wangedrag bij The Voice of Holland

Het programma BOOS krijgt nog steeds meldingen binnen over misstanden bij The Voice of Holland. Dat meldt de redactie in de verantwoording van het onderzoek dat maanden in beslag nam. “Tot op heden ontvangen wij nog altijd berichten via Instagram, DM of per mail over vermeend (seksueel) grensoverschrijdend gedrag en/of machtsmisbruik in de context van The Voice, of in relatie tot de vermeende daders”, schrijven de makers.

BOOS sprak voor de uitzending die donderdag online is verschenen in totaal met 53 mensen. Het overgrote deel gebeurde telefonisch. Enkele vrouwen werden in het programma sprekend opgevoerd, zij waren onherkenbaar gemaakt.

Tegen coach Ali B is aangifte gedaan van verkrachting, Marco Borsato wordt ervan beschuldigd jonge meisjes te hebben betast die meededen aan The Voice Kids, en de inmiddels opgestapte bandleider Jeroen Rietbergen drong zich regelmatig op aan kandidaten en stuurde jonge vrouwen ‘dickpics’.

Afschuw bij leiding RTL

RTL-baas Sven Sauvé noemt alle meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik rondom The Voice of Holland “ronduit verschrikkelijk”. Hij wil dat de onderste steen boven komt, laat hij in een eerste reactie weten na de uitzending van BOOS waarin de misstanden werden aangekaart.

Ook programmadirecteur Peter van der Vorst heeft voor het eerst gereageerd. Hij noemt de verklaringen van de slachtoffers “meer dan afschuwelijk”. “Onze eerste zorg en aandacht gaat uit naar de mensen die dit is overkomen. Wij hebben groot respect voor de moedige slachtoffers die met hun verhaal naar buiten zijn getreden en hopen dat ook andere slachtoffers, die hun verhaal nog niet hebben gedaan, daarmee alsnog naar buiten komen in de wetenschap dat zij niet (meer) alleen staan.”

RTL heeft het Openbaar Ministerie gevraagd om onderzoek te doen naar de gemelde misstanden, stelt Sauvé. "Daarnaast heeft de producent van The Voice, ITV, opdracht gegeven tot een extern onderzoek. RTL heeft er bij ITV op aangedrongen dat dat onderzoek met de grootst mogelijke zorgvuldigheid en onafhankelijkheid wordt uitgevoerd."

De zendergroep vraagt zich af wat ze anders had kunnen doen om de misstanden te voorkomen. RTL gaat daarom met alle producenten die programma's maken voor RTL in gesprek om te kijken welke maatregelen kunnen worden genomen. Eventueel worden de gedragsprotocollen aangepast.

Videoland verwijdert TVOH-afleveringen en documentaire over Ali B

De afleveringen van The Voice of Holland zijn niet meer te zien op Videoland. De streamingdienst heeft ook de documentaire The Only Way Is Up over Ali B offline gehaald, bevestigt een woordvoerder van RTL. The Voice of Holland is verwijderd "ter bescherming van de deelnemers".

Ook zijn alle socialemediakanalen van The Voice of Holland offline gehaald en is het programma ook niet meer op de RTL-pagina te zien.

Gedurende het onderzoek naar seksueel grensoverschrijdend gedrag achter de schermen zijn alle The Voice-programma's stilgelegd.

Uitgeverij Maven Publishing heeft intussen de verkoop van het boek van Ali B, getiteld De Ali B-methode, per direct gestopt. De uitgeverij zegt geschrokken te zijn van de beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag aan het adres van de rapper.

"Maven Publishing is geschokt door de ernstige beschuldigingen die vandaag zijn bekendgemaakt in het programma BOOS", schrijft de uitgeverij op de website. "We leggen de verkoop van De Ali B-methode per direct stil." Het boek is een zelfhulpboek waarin de rapper levenslessen deelt met de lezer. Het boek verscheen op 12 november vorig jaar.

John de Mol voelt zich verantwoordelijk, maar zegt van slechts één geval geweten te hebben

John de Mol wil de aflevering van BOOS over misstanden bij The Voice of Holland "heel snel" evalueren binnen zijn mediabedrijf. "Ik zou willen dat er bij Talpa een soort werkgroep wordt samengesteld", zei De Talpa-baas in de aflevering van BOOS die donderdagmiddag online is verschenen. Volgens De Mol moet die werkgroep grotendeels bestaan uit vrouwen en moet die gaan praten over "wat we nou kunnen doen om ervoor te zorgen dat als iets gebeurt, dat mensen het melden".

De bedenker van The Voice of Holland stelt dat er zowel binnen Talpa als de productie van de talentenjacht "alle mogelijkheid is om aan de bel te trekken", maar dat "al die loketten en maatregelen kennelijk niet het gewenste effect hebben gehad".

De Mol zegt ook dat hij zich "absoluut" verantwoordelijk voelt voor de misstanden bij The Voice of Holland. "Maar dat wil niet zeggen dat ik het heb gezien en onder het tapijt heb geveegd of dingen heb goed gevonden die niet goed gevonden hadden moeten worden."

Hij heeft geen idee hoe het kan dat de verhalen van tientallen vrouwen over grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland zo lang onbekend zijn gebleven. "Daar zullen we ons nu echt over moeten gaan buigen." Verder hoopt de Talpa-baas dat de gebeurtenissen "een voorbeeld zijn" en dat als slachtoffers "het ooit nog eens overkomt" ze geleerd hebben "onmiddellijk aan de bel te trekken en dit onmiddellijk te melden".

In de uitzending van BOOS komen aantijgingen aan het adres van bandleider Jeroen Rietbergen, coach Ali B, coach Marco Borsato en een regisseur van de show voorbij. Een van de vrouwen zegt aangifte tegen Ali B te hebben gedaan voor verkrachting.

De Mol zegt dat hij in april 2019 op de hoogte is gebracht van het grensoverschrijdend gedrag van zijn zwager Rietbergen bij The Voice of Holland en dat hij hem daarna een half uur lang verbaal "alle hoeken van de kamer" heeft laten zien. "En me zelfs twee keer heb moeten inhouden om hem niet plat op z'n bek te slaan." De Mol vertelde Rietbergen toen naar eigen zeggen dat als de bandleider dit nog een keer zou doen, of zelfs maar een letter zou berichten aan een vrouw bij het programma, dat hij hem "met kop en kont" zou beetpakken en hem eruit zou gooien.

Borsato zou tijdens zijn functie als coach bij The Voice of Holland en The Voice Kids verscheidene kandidates en medewerkers hebben betast. Een zestal, van wie drie minderjarig, heeft zich bij de redactie van BOOS gemeld, werd duidelijk in de uitzending van donderdag. De Mol zegt dat hij nog steeds een beetje moeite heeft om te geloven dat Borsato aan kinderen zou zitten. "Ik kan het me gewoon niet voorstellen. Dat gaat zo ver", aldus De Mol, die tot en met 2019 eindverantwoordelijk was voor het programma dat hij ooit zelf bedacht.

(Oud-)coaches diep geschokt

(Oud)coaches van The Voice of Holland hebben laten weten diep geschokt te zijn door de online-uitzending van BOOS, waarin meerdere oud-kandidates en medewerkers melding maken van seksueel grensoverschrijdend gedrag rondom het RTL-programma. "Ik walg van de verhalen en ben bedroefd voor alle slachtoffers nu blijkt dat het daar voor velen geen veilige omgeving was", schrijft Roel van Velzen, een van de eerste The Voice of Holland-coaches, op Instagram.

VanVelzen schrijft "diep respect" te hebben voor "de kracht en het lef" van de betrokkenen die met "deze verhalen naar voren komen". "Een extreem trieste situatie waarvan ik hoop dat dit een beweging in gang zet. Niemand zou bang moeten zijn om zijn of haar stem te laten horen."

llse DeLange, een andere oud-coach, laat weten "enorm geschrokken" en "diep geschokt" te zijn. "Ik vind het verschrikkelijk dat mensen die een muzikale droom wilden verwezenlijken in zo'n nachtmerrie terecht zijn gekomen", vertelt DeLange op haar Instagram Stories. "Heel goed dat dit tot op de bodem onderzocht gaat worden. Mijn hart gaat uit naar alle slachtoffers die dit is overkomen. Ik wens hen heel veel sterkte."

Ook Miss Montreal en Snelle, beiden coach in The Voice Kids, reageerden ontzet. "Net als jullie ben ik heel erg geschrokken van de heftige situaties bij The Voice of Holland die blootgelegd zijn in BOOS", vertelt Sanne Hans (Miss Montreal) op Instagram. "Ik weet echt even niet zo goed wat ik erover moet zeggen... ben er stil van. Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers." De zangeres was drie seizoenen lang coach in The Voice.

Snelle, die sinds twee seizoenen coach is bij The Voice Kids, laat weten dat het nieuws omtrent The Voice hem de laatste dagen enorm bezighoudt. "Mijn gedachten gaan uit naar alle slachtoffers."

Zangeres Maan, die in januari 2016 The Voice of Holland won en in het huidige seizoen samen met Typhoon actief was als coach van de comebackstage, stelt dat ze in haar jaren bij het programma nooit te maken heeft gehad met nare ervaringen. Op Instagram geeft ze aan "hier voor eens en altijd duidelijk" over te willen zijn. "Ik ben door niemand onheus bejegend en heb het altijd als een veilige en positieve plek ervaren, waar het ging om muziek", schrijft Maan. Ze laat ook weten "enorm geschokt" te zijn door de misstanden die BOOS naar buiten heeft gebracht. "Ik wens iedereen die onrecht is aangedaan heel veel sterkte en hoop dat dit tot op de bodem wordt uitgezocht."

Ali B: 'Trial by media'

Ali B vindt de manier waarop de twee aangiftes tegen hem in het nieuws worden gebracht een "trial by media". Op Instagram schrijft de rapper en de The Voice-coach dat hij zich niet publiekelijk kan verweren tegen de beschuldigingen.

"Er liggen nu twee anonieme aangiftes die met veel spektakel als nieuws worden gebracht. Dat is onterecht. Dit neigt naar een trial by media. Ik kan mij hier niet publiekelijk tegen verweren. Voor mij staat niettemin vast dat het Openbaar Ministerie in beide gevallen zal moeten besluiten tot seponering", schrijft de rapper op Instagram. "Ik heb mij namelijk niet schuldig gemaakt aan wat mij in de aangiftes wordt verweten. Er is daar ook geen enkele aanwijzing voor."

De coach heeft twee aangiftes tegen hem liggen, waarvan een naar verluidt door een oud-kandidaat. De ander zou volgens zijn advocaat losstaan van het RTL-programma. Een van de aangiftes betreft verkrachting, zo vertelde de aanklaagster in het programma BOOS van Tim Hofman, dat donderdag online te zien was. Zij vertelde ook dat Ali B aan haar toegaf vaker seks te hebben met kandidaten. Hij was volgens haar echter niet bang dat die verhalen uit zouden komen, want "niemand gaat jou geloven", zo zou hij gezegd hebben.

Ali B heeft er alle vertrouwen in dat het OM dit "op een zuivere manier zal afdoen". "Tot die tijd zal ik dit doorstaan. Ik zie dat maar als een beproeving waar ik sterker uit tevoorschijn zal komen." De rapper zegt voorlopig niet te willen reageren op vragen. Hij wacht tot het OM uitspraak doet.

LEES OOK: Deelnemers The Voice hadden naar verluidt ‘zwijgplicht’ in contract met boete van €10.000