De aflevering van het programma BOOS van Tim Hofman over seksueel wangedrag bij de populaire talentenjacht The Voice of Holland, die voorafgaand aan de uitzending al grote gevolgen had, kwam donderdagmiddag online op YouTube.

RTL had afgelopen weekend al laten weten The Voice of Holland voorlopig van de buis te halen om onderzoek te kunnen doen naar de vermeende misstanden.

Lees ook: RTL loopt naar schatting €57 miljoen mis om annuleren The Voice – nog twintig afleveringen op de plank

De redactie van BOOS zegt tientallen verhalen te hebben binnengekregen van seksueel grensoverschrijdend gedrag van coaches en medewerkers van The Voice. Tegen coach Ali B is aangifte gedaan van verkrachting, Marco Borsato wordt ervan beschuldigd jonge meisjes te hebben betast die meededen aan The Voice Kids en de inmiddels opgestapte bandleider Jeroen Rietbergen drong zich regelmatig op aan kandidaten en stuurde jonge vrouwen ‘dickpics’.

Bedenker en tot voor kort producent van het programma John de Mol zegt “in de war” te zijn van alle verhalen in de uitzending en vertelt aan Tim Hofman in april 2019 voor het eerst gehoord te hebben van een beschuldiging tegen zijn zwager Jeroen Rietbergen. Hij heeft hem toen naar eigen zeggen verbaal “alle hoeken van de kamer laten zien”, maar volstond met een waarschuwing en ging niet over tot ontslag.

Dit zijn vijf opvallende zaken uit de uitzending van BOOS over de misstanden bij The Voice of Holland, die twee uur na het online verschijnen al vijf miljoen views had.

Aangifte van verkrachting tegen Ali B

De redactie van BOOS heeft van meerdere ex-kandidaten verhalen binnengekregen over seksueel wangedrag door coach Ali B en ook van mensen buiten The Voice. Volgens presentator Tim Hofman is er sprake van een duidelijk patroon van grensoverschrijdend gedrag.

Een ex-kandidate heeft aangifte gedaan tegen Ali B wegens verkrachting. Hij had haar om half twaalf 's nachts gebeld dat hij in de buurt was en haar op zou komen halen voor een rondleiding door zijn studio. "Hij begon mij ineens te zoenen", vertelt het slachtoffer. "Wat jij wil moet nu gebeuren dacht ik, dus ik liet het over me heenkomen [...] En toen heeft hij seks met mij gehad [...] Ik was zo in shock dat ik geen 'nee' durfde te zeggen en me niet durfde te verzetten."

Daarna gingen ze samen haar optreden tijdens een liveshow terugkijken en gaf hij daar commentaar op. Ali B zei toen dat ze zich weer op moest geven voor volgend jaar en dat ze dan in zijn team terecht zou komen en hij ervoor zou zorgen dat "ze heel ver zal komen". Zij was destijds 18 en Ali B volgens haar "32 ofzo". Hij vertelde haar ook dat hij dit vaker deed met andere meisjes, maar niet bang te zijn dat het naar buiten zou komen "omdat niemand jou zal geloven".

Een andere ex-kandidate vertelt dat de rapper en coach tijdens een bezoek aan haar huis ineens zei "ik heb zin om je te neuken", terwijl er volgens haar totaal geen seksuele aantrekkingskracht was. Hij begon daarbij over zijn penis te wrijven. Uiteindelijk vertrok hij na meerdere dringende verzoeken van haar daartoe.

Ali B ontkent tegenover BOOS dat hij grensoverschrijdend verdrag heeft vertoond. "Ik ben er 100% van overtuigd dat ik mij niet schuldig heb gemaakt aan machtsmisbruik, laat staan aan enige vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag." De vraag of hij überhaupt seks heeft gehad met kandidaten vindt hij “niet relevant”.   

Marco Borsato wordt ervan beschuldigd aan kinderen die meededen aan The Voice Kids te hebben gezeten

Drie jonge vrouwen hebben tegen BOOS verteld dat voormalig coach Marco Borsato hen "overwegend in werksferen ongevraagd en langdurig betast heeft op de billen". Ook hebben zich twee kandidaten van The Voice Kids gemeld die zeggen door hem betast te zijn, eentje van 13 en eentje van 14. Een andere voormalige kandidate vertelt te hebben gezien dat Borsato geregeld aan jonge meisjes zat op de set.

Marco Borsato als coach bij The Voice of Holland. Foto: ANP/Lex van Lieshout
Marco Borsato als coach bij The Voice of Holland. Foto: ANP/Lex van Lieshout

In december werd al bekend dat een 22-jarige vrouw aangifte tegen de zanger heeft gedaan wegens "onzedelijke betastingen". Ze was tijdens het voorval 15 jaar oud, schreef de Telegraaf. Borsato deed vervolgens tegenaangifte omdat het volgens hem gaat om "een valse aangifte". Ook zou er volgens hem sprake zijn van "smaad en laster".

Volgens een ingewijde bij The Voice wist iedereen op de werkvloer wel zo'n beetje van het grensoverschrijdende gedrag van Borsato, maar hield iedereen elkaar de hand boven het hoofd.

De zanger ontkent alle beschuldigingen en heeft zich gedurende de lopende onderzoeken naar hem teruggetrokken als ambassadeur van War Child.

Jeroen Rietbergen stuurde dickpics naar kandidates

Bandleider Jeroen Rietbergen is de enige beschuldigde die seksueel wangedrag heeft erkend. Hij is inmiddels opgestapt bij The Voice of Holland en zijn partner Linda de Mol heeft haar relatie met hem verbroken.

Tim Hofman zegt dat de redactie van BOOS in totaal negentien verhalen over wangedrag door Rietbergen binnen heeft gekregen. Kandidaten en medewerkers van The Voice vertellen in de uitzending dat hij zich regelmatig aan hen opdrong, uiterst seksistische opmerkingen maakten en appjes stuurde met dickpics, foto's van zijn geslachtsdeel.

"Jeroen appte mij met de vraag hoe ik mij daar beneden had geschoren", licht een ex-kandidate van de talentenjacht toe. "Hij vroeg of ik wel discreet kon zijn over ons app-contact en dat het programma het niet cool zou vinden als ze dit zouden weten. Later stuurde hij een dickpic."

Eerder deze week vertelde ex-kandidate Nienke bij het programma Beau tegen haar zin te zijn betast door Rietbergen. Daar heeft ze inmiddels aangifte van gedaan. De bandleider ontkent die beschuldigingen.

In een verklaring stelde Rietbergen afgelopen zaterdag wel dat hij "dingen heeft gedaan die hij nooit had mogen doen". Hij zei dat er voor zijn gevoel "destijds geen sprake was van een machtspositie", maar dat hij inmiddels heeft ingezien dat zijn perceptie "niet relevant is", maar dat het gaat om de perceptie van de vrouwen.

'De hele cultuur bij The Voice is seksistisch'

De kandidate die aangifte tegen Ali B heeft gedaan wegens verkrachting vertelt tegen BOOS dat de hele cultuur bij The Voice seksistisch is. Zij vertelde tegen een regisseur dat ze seks had gehad met Ali B en die reageerde helemaal niet geschokt. Ook liepen er volgens haar bij de talentenjacht "allemaal oudere mannen rond die mij aandacht gaven die niet oké was".

De redactie van BOOS kreeg over de regisseur naar wie ze in eerste instantie was toegestapt ook vijftien verhalen binnen van ongepaste opmerkingen van seksuele aard en ongewenste handtastelijkheden.

Een ingewijde bij The Voice zegt over de verhalen over Marco Borsato in de pers dat die "niet als een verrassing kwamen", maar dat het een soort "totaal misplaatst gentleman's agreement was om het niet over dit soort dingen te hebben".

John de Mol wist in 2019 over een beschuldiging tegen Rietbergen en is "in de war" van alle andere verhalen

Bedenker van The Voice of Holland John de Mol zegt tegen Tim Hofman dat hij in april 2019 op de hoogte werd gebracht van een beschuldiging tegen zijn zwager Jeroen Rietbergen. "Ik was even sprakeloos en werd daarna echt razend", zo stelt De Mol. "Ik heb hem een half uur lang alle hoeken van de kamer laten zien en heb me in moeten houden hem niet gewoon plat op z’n bek te slaan."

Mediamagnaat John de Mol, bedenker van The Voice of Holland. Foto: ANP/Remko de Waal
Mediamagnaat John de Mol, bedenker van The Voice of Holland. Foto: ANP/Remko de Waal

Maar omdat hij naar eigen zeggen alleen van dit ene incident wist en niks van andere gevallen, vond hij het geen reden voor ontslag of het instellen van een onderzoek. "Als je met iemand te maken krijgt die inmiddels al elf jaar voor je werkt en als bandleider al elf jaar lang topkwaliteit levert en waar ik elf jaar lang nooit één klacht over heb gekregen en de eerste keer dat dat gebeurd gaat het om grensoverschrijdend app-verkeer, vind ik dat je kan volstaan met 'nog één keer en dan lig je eruit', want iedereen verdient een tweede kans."

Volgens Tim Hofman heeft Jeroen Rietbergen ook na 2019 nog grensoverschrijdend gedrag vertoond. De Mol zegt daar geen weet van te hebben en ook niet het idee te hebben dat de bandleider als partner van zijn zus Linda als gevolg van die familieband een machtspositie had binnen het programma.

Over het hele beeld dat oprijst uit de tientallen verhalen die BOOS heeft verzameld over seksueel wangedrag en machtsmisbruik bij The Voice zegt De Mol "behoorlijk in de war te zijn". Hij zegt zich nu te gaan buigen over de vraag waarom dat in die tien jaar niet boven tafel is gekomen, terwijl er vier kandidatenbegeleiders zijn binnen The Voice en er allerlei "handleidingen en personeelsboeken zijn binnen Talpa, externe vertrouwenspersonen en een hr-afdeling." Er bestaan geen speciale protocollen voor coaches of de bandleider. "Ik heb in alle oprechtheid nooit gedacht dat ze seksueel overschrijdend gedrag zouden vertonen tegenover kandidaten", zegt hij.

De Mol is sinds 2020 niet meer betrokken bij The Voice en zegt begrip te hebben voor de beslissing van RTL om het programma voorlopig van de buis te halen. Hij gaat zelf bij zijn productiemaatschappij Talpa ook evalueren wat er is gebeurd om te voorkomen dat dit soort gevallen zich in de toekomst nog eens voor kunnen doen. "We gaan een werkgroep instellen die voornamelijk uit vrouwen bestaat om te bepalen wat we kunnen doen om te zorgen dat mensen het melden als er iets gebeurt. Als er niets gemeld wordt, weten we het niet en kunnen we ook niks doen."

OM roept slachtoffers op zich te melden bij politie en niet bij onderzoeksbureau

Mensen die mogelijk slachtoffer geworden zijn van zedenmisdrijven rond het tv-programma The Voice of Holland moeten zich bij de politie melden, niet bij een onderzoeksbureau dat door de producent is ingeschakeld. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

Het OM en de politie hebben een gesprek gehad met het advocatenkantoor Van Doorne dat in opdracht van ITV Studios onderzoek doet naar de vermeende misstanden. "Eerdere gesprekken met anderen dan de politie kunnen negatieve effecten hebben op de betrouwbaarheid van verklaringen die bij de politie worden afgelegd. Dat kan schadelijk zijn voor een eventueel strafrechtelijk onderzoek", aldus het OM.

Bekijk hier de hele uitzending van BOOS:

LEES OOK: 6 dingen die je moet weten over Tim Hofman, de man die het imperium van The Voice aan het wankelen bracht