Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
2:57

Het drama rond talentenjacht The Voice of Holland zorgt deze week vrijwel dagelijks voor nieuwe onthullingen. Het populaire RTL-programma werd afgelopen weekend voor onbepaalde tijd stopgezet, nadat er beschuldigingen over grensoverschrijdend seksueel gedrag naar buiten kwamen.

Het hoofdmenu van donderdag is de uitzending van het programma BOOS van BNNVara, dat de zaak aan het rollen heeft gebracht. Die komt om 16.00 uur online.

Intussen zijn er twee aangiften gedaan tegen Voice-coach Ali B en één tegen bandleider Jeroen Rietbergen.

Voor deelnemers aan het programma lijkt het niet makkelijk om zich uit te spreken over misstanden bij The Voice of Holland. De Volkskrant meldt donderdag dat in contracten een clausule over een zwijgplicht was opgenomen over het bespreken van ervaringen bij The Voice met derden. Daar zou een boete van minimaal 10.000 euro aan verbonden zijn.

RTL heeft deze week een advocaat ingeschakeld om onderzoek te doen naar de gang van zaken bij The Voice. Het gaat om Vanessa Liem van het gerenommeerde kantoor Van Doorne. Het FD meldt dat Van Liem echter niet onomstreden is.

Eerder deed Van Liem onderzoek bij adviesbureau EY naar het schending van de Mededingingswet door een partner, naar aanleiding van een melding door een klokkenluider. Conclusie was dat de partner niet fout zat, waarop de klokkenluider werd ontslagen. De klokkenluider heeft Van Liem en advocatenkantoor Van Doorne hierop aansprakelijk gesteld, aldus het FD.

Critici zeggen in de krant dat het aanstellen van een advocaat door een bedrijf om feitenonderzoek te doen haaks staat op de aard van het beroep, dat gericht is op de behartiging van de belangen van één partij.

John de Mol: deur staat altijd open

Intussen heeft mediatycoon John de Mol, de oorspronkelijke bedenker van The Voice, woensdag een brief uitgestuurd naar alle medewerkers van Talpa. De Mol geeft daarin aan dat grensoverschrijdend gedrag altijd met hem bespreekbaar is, zo onthulde presentator Wilfred Genee in het SBS6-programma VI Vandaag.

"Dit weekend kregen we al intern een brief van Pim Schmitz, de op één na hoogste baas bij Talpa, die rondstuurde: als je ergens problemen hebt of er speelt iets dan kun je dat melden. En ook John heeft vandaag iets gestuurd", zei Genee. De Mol zegt in de brief dat hij nog niet veel over de berichten rond The Voice of Holland kan zeggen maar ook "dat we altijd langs kunnen komen". "Zoals hier staat: 'de deur staat altijd open als je ergens mee worstelt.'"

De Mol heeft vooralsnog niet in de media gereageerd op de berichten over seksueel grensoverschrijdend gedrag achter de schermen van The Voice of Holland. Hij wil dat pas na de uitzending van BOOS doen, zei zijn zoon Johnny woensdag in zijn programma HLF8. Naar verwachting schuift De Mol donderdagavond aan in een talkshow.

LEES OOK: 7 dingen die je wilt weten over rapper en The Voice-coach Ali B – tumult rond populaire talentenshow schaadt imago