Europa is bezig grote hoeveelheden vloeibaar aardgas (liquified natural gas, LNG) te importeren om extra voorraad aan te leggen voor de winter, nu Rusland de toevoer van aardgas via pijpleidingen afknijpt. Maar complicaties bij de opslag van vloeibaar aardgas kunnen de Europese inspanningen bemoeilijken.

Een situatie die zich momenteel voordoet in Spanje, illustreert het probleem van de opslagcapaciteit van LNG: aardgas dat onder extreem lage temperaturen vloeibaar is gemaakt en per schip over lange afstanden kan worden vervoerd.

Zeven schepen liggen momenteel voor anker in de baai van Cadiz in het zuidwesten van Spanje, terwijl ze wachten om te lossen in de terminal van Huelva, vertelde energiegegevensleverancier Kpler aan Insider.

Databank VesselsValue meldde Insider dat een van de schepen, een LNG-tanker met de capaciteit om 174.000 kubieke meter vloeibaar aardgas te vervoeren, al ongeveer 33 dagen in de baai ligt te wachten.

Enagas, de nationale aardgasnetbeheerder van Spanje, zei maandag in een verklaring dat er een "mismatch" was tussen de verwachte vraag en het aanbod.

In een verklaring gaf Enagas aan dat er "zeer grote voorraden" aardgas zijn opgeslagen in al zijn LNG-terminals en dat dit naar verwachting tenminste tot de eerste week van november gevolgen zal hebben voor de schepen die liggen te wachten in de baai.

Alle schepen die een reservering hebben om LNG te lossen zullen dat kunnen doen, maar er kunnen vertragingen optreden, vertelt een expert aan Insider.

Over de schepen die in Spanje wachten wordt in energiekringen hevig gediscussieerd, aldus Viktor Katona, energie-analist bij Kpler.

Dat komt omdat Spanje het grootste LNG-netwerk van Europa heeft, met zes LNG-terminals. Het gaat hier om faciliteiten die vloeibaar aardgas weer transformeren in regulier aardgas. Als Spanje zijn maximale verwerkingscapaciteit heeft bereikt, zal dat voor de rest van Europa eveneens snel het geval zijn. Al liggen er momenteel niet zoveel schepen voor anker bij de belangrijkste Europese LNG-landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Nederland, aldus energie-analist Katona.

Europa heeft tot nu toe in 2022 al ongeveer 25 procent meer LNG geïmporteerd dan in heel 2021, volgens gegevens van Kpler.

Enagas zei in haar verklaring van maandag dat de balans tussen vraag en aanbod "niet alleen van toepassing is op het Spaanse gassysteem, maar ook op andere landen om ons heen."

LEES OOK: Duitse politie gaat drijvende terminal voor vloeibaar gas permanent bewaken: zorgen over sabotage na lekken bij Nordstream-pijpleidingen