De Duitse politie bewaakt een drijvende terminal voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) aan de Noordzeekust permanent. Die beslissing volgt op de vermoedelijke sabotage van de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 in de Oostzee, meldt een politiewoordvoerder aan persbureau DPA.

Duitsland krijgt in de noordelijke havenstad Wilhelmshaven voor het eerst in de geschiedenis de beschikking over een drijvende lng-fabriek, die het land moet helpen minder afhankelijk te worden van aardgas uit Rusland. Het complex, waar nu nog aan wordt gebouwd, werd al wel bewaakt vanaf het land en in het water. Maar nieuw is dat dit 24 uur per dag gebeurt, meldt de politie.

In Europa is de waakzaamheid rond kritieke energie-infrastructuur verhoogd na de beschadigingen aan de Nord Stream-pijpleidingen. Zweedse autoriteiten meldden deze week nogmaals dat er sterke aanwijzingen zijn dat de lekkages opzettelijk zijn veroorzaakt. De explosies die eind september bij de pijpleidingen werden gemeten, zorgden voor grote schade.

Al voor de lekkage van Nord Stream 1 was Rusland gestopt met gasleveringen aan Duitsland via die verbinding, formeel omdat het Russische Gazprom door westerse sancties moeite heeft met onderhoud.

Europa verdenkt Rusland van chantage

Europese leiders zien het dichtdraaien van de gaskraan alom als chantagemiddel dat het Kremlin inzet wegens de steun aan Oekraïne. Nord Stream 2 is nooit in gebruik genomen omdat Duitsland vlak voor de Russische inval in Oekraïne het vergunningsproces stopte.

Voor Oekraïne is westerse wapensteun, waarbij de Verenigde Staten een cruciale rol spelen, momenteel een onmisbare troef in de strijd tegen de Russische troepen in het land. Dat heeft enorm geholpen op het slagveld. De herovering van de strategisch belangrijke stad Lyman door het Oekraïense leger afgelopen week is daarvan het meest recente voorbeeld.

Volgens voormalig CIA-directeur John Brennan probeert de Russische president Poetin echter alles op alles te zetten om landen in West-Europa zenuwachtig te maken, zodat ze gaan aansturen op onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne.

Brennan acht het in dit verband het meest waarschijnlijk dat Rusland achter de recente explosies van de Nord Stream-gasleidingen in de Oostzee zit. "Het is een signaal richting Europa dat Rusland ook buiten de grenzen van Oekraïne kan toeslaan. Dus wie weet wat z'n volgende stap wordt", zei Brennan afgelopen weekend tegen CNN.

LEES OOK: Dit doen variabele energieprijzen in oktober: verschil met prijsplafond van 2023 is extreem