Ik heb 10 jaar lang als stewardess gewerkt en zo een aantal gewoontes opgepikt die ik niet van me af heb kunnen schudden nu ik zelf als passagier vlieg.

Hieronder deel ik de dingen die ik altijd doe als ik op een commerciële vlucht stap.

Ik boek altijd een stoel aan het raam …

Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren, maar voor mij gaat er niets boven een stoel aan het raam.

Ja, je moet je misschien langs je medepassagiers wringen om naar het toilet te gaan, maar afhankelijk van hoe sterk je blaas is hoeft dat niet vaak voor te komen.

Het is het waard om je buren te vragen of je er even langs mag, als je daarmee een plek hebt waar je een kussen tegen de wand kwijt kan om je hoofd op te laten rusten en in ieder geval één armleuning voor jezelf te hebben - op de middelste stoel verlies je armleuningen altijd.

En aan het raam blijven mijn ellebogen ook beschermd tegen eetkarretjes en mensen die tijdens de vlucht door het gangpad lopen.

… en geen stoel bij het toilet, de vleugels of een tussenschot

Je weet natuurlijk nooit naast wie je komt te zitten, maar de kans op onaangename situaties kun je wel verkleinen door al tijdens het boekingsproces op de plattegrond van het vliegtuig te kijken.

Op die manier kun je proberen een zo'n gunstig mogelijke zitplaats te kiezen. Ik zal bijvoorbeeld nooit een stoel boeken bij een toilet of de kombuis waar het eten wordt bereid. Ik weet hoe lawaaierig en druk het daar kan zijn.

Ik vermijd ook zitplaatsen bij schotten die vaak worden geboekt door mensen met baby's, omdat daar wiegjes kunnen worden geplaatst.

Om een goed entree te maken aan boord, doe ik mijn comfortabele kleding pas in het vliegtuig aan

Toen ik stewardess was moest ik er altijd tiptop uitzien op mijn werk, en als passagier is de gewoonte om er goed uit te zien voor een vlucht niet verdwenen.

Als ik op het vliegtuig stap is mijn haar en make-up gedaan en mijn outfit smetteloos. Eenmaal aan boord ga ik naar het toilet om mijn nette kleding te wisselen voor een comfortabel tenue.

Meestal gaat het om lichte, makkelijk zittende kledingstukken die ik in laagjes kan dragen, omdat het moeilijk te voorspellen is hoe warm of koud het tijdens een vlucht zal zijn. De kleding past in mijn handbagage en kreukt niet snel.

Ik probeer het toilet in het vliegtuig in te duiken voordat anderen dat doen, zodat de wc nog fris en schoon is als ik me omkleed.

Beth Windsor neemt slippers van welk hotel dan ook mee om in het vliegtuig aan te trekken.
Beth Windsor neemt slippers van welk hotel dan ook mee om in het vliegtuig aan te trekken.
Beth Windsor

Sloffen zijn een must

Ik neem altijd sloffen mee die je gratis krijgt in hotels. Ze zijn ideaal voor in het vliegtuig omdat ze licht, flexibel en comfortabel zijn en omdat je ze makkelijk kan aan- en uittrekken.

Die sloffen draag ik ook als ik naar het toilet moet. Als voormalig lid van een vliegtuigcrew zal ik nooit een vliegtuigtoilet betreden zonder iets stevigers aan mijn voeten dan sokken.

Mijn hotelsloffen kan ik aan het einde van de vlucht weggooien.

Ik geef mezelf een kleine gezichtsbehandeling

Jarenlang heb ik gezien welke effecten vliegen op mijn huid heeft en daarom geef ik mezelf altijd een kleine gezichtsbehandeling op langeafstandsvluchten.

Zo gebruik ik een intensief hydraterend masker en een gel onder mijn ogen. Daarna smeer ik een vochtinbrengende crème en zonnebrandcrème op.

Op kortere vluchten doe ik thuis al een langhoudende en voedende vochtinbrengende crème en een vitanmine C-serum op. En wederom breng ik een sterke zonnebrandcrème aan, dat is het belangrijkste.

Ik neem eten en drinken mee

Ze neemt haar eigen eten mee.
Ze neemt haar eigen eten mee.
Beth Windsor

Vliegtuigvoedsel vertrouw ik niet. Het is niet altijd lekker en het zout en de suiker die worden toegevoegd om de gerechten lekkerder te maken, helpen niet om uitdroging en een opgeblazen gevoel te voorkomen.

Daarom neem ik altijd mijn eigen eten mee in het vliegtuig. Meestal is het iets eenvoudigs zoals sushi van het vliegveld en wat gezonde snacks.

Om gehydrateerd te blijven neem ik altijd veel water mee waar ik vitaminen aan toevoeg. Alcohol drink ik niet.

Door mijn eigen eten en drinken mee te nemen, hoef ik niet te wachten op de bediening en kan ik op mijn eigen tijden eten. Dit is vooral handig als ik mijn lichaam in een bepaalde ritme wil houden.

Op elke vlucht tel ik hoeveel rijen ik verwijderd ben van de dichtstbijzijnde uitgang

Kijk waar de dichtstbijzijnde uitgang is. Tel de rijen ernaartoe en raak daarbij steeds de stoelhoofdsteun van elke rij aan. In het ergste geval als het vliegtuig neerstort, kan dit je helpen om bij slecht zicht de uitgang te vinden.

Het is misschien een onwaarschijnlijk scenario, maar ik heb ontelbaar veel uren veiligheidstraining gevolgd om te weten wat mijn leven kan redden in geval van nood.

Mij zie je niet op de serviceknop drukken

Geen haar op haar hoofd die eraan denkt om op de serviceknop te drukken, tenzij er sprake is van een noodgeval.
Geen haar op haar hoofd die eraan denkt om op de serviceknop te drukken, tenzij er sprake is van een noodgeval.
Beth Windsor

Als voormalig stewardess weet ik hoe druk de crew het kan hebben tijdens een vlucht. Soms heeft de bemanning te maken met stressvolle situaties die aan de meeste passagiers voorbijgaan.

Met dat in het achterhoofd vind ik het geen goed idee om op de serviceknop te drukken. Ik zal er wel op drukken bij een noodgeval of als iemand dringend hulp nodig heeft, maar niet voor iets onbenulligs zoals vragen of ze iets uit mijn tas kunnen halen.

LEES OOK: Het is volgens stewards en stewardessen oké om je stoel achterover te laten leunen tijdens een vlucht, maar doe nooit je schoenen uit.