Nu de coronapandemie voorbij is en iedereen weer volop het vliegtuig pakt, is het tijd om een van de meest polariserende debatten in de luchtvaart weer eens bij de hoorns te vatten: wel of niet je stoel achterover laten zakken tijdens de vlucht. 

Op sociale media is daar diepe verdeeldheid over. Je stoel achterover doen in het vliegtuig kan leiden tot een flinke schop in je rug of een stevige discussie met degene die achter je zit. Maar wie heeft gelijk?

Als iemand het jarenlange debat kan beëindigen, dan zijn het wel stewards en stewardessen.

Vijf van de zes stewards en stewardessen die Insider geïnterviewd heeft zijn het erover eens dat je het recht hebt je stoel achterover te laten hellen. “Het is absoluut niet onbeleefd om je stoel achterover te doen”, zegt steward Andrew Kothlow, die bekend is van het blog ‘Two Guys on a Plane‘, tegen Insider. “Ik vind persoonlijk dat het onbeleefd is om niet te accepteren dat iemand probeert het zich zo comfortabel mogelijk te maken, zeker op een lange vlucht.”

"Ik begrijp best dat een passagier in bepaalde omstandigheden wil dat de stoel voor hem of haar rechtop staat, zoals tijdens het eten van de maaltijd, maar ik denk dat passagiers over het algemeen de mogelijkheden mogen benutten van de stoel waar ze voor betaald hebben", zegt Rich Henderson, de partner van Kothlow die ook steward is bij een grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappij. "Tegen een passagier zeggen dat die zijn of haar stoel niet achterover mag doen, is hetzelfde als verbieden het klaptafeltje te gebruiken."

Alleen een steward(ess) van de Amerikaanse vliegmaatschappij Delta die anoniem wil blijven, vindt dat het achterover doen van je stoel niet past bij de etiquette aan boord. "In de eerste klas is je stoel achterover doen niet onbeleefd omdat er genoeg ruimte is, maar in de economy class is het dat wel", zegt de steward(ess) tegen Insider. "Ik denk dat je stoel een stukje achterover doen wel oké is."

Stewardess Leysha Perez komt met een compromis: als je je stoel achterover doet, zet 'm dan weer rechtop tijdens het eten: "Tijdens de maaltijd zit je toch al rechtop, dus getuigt het van een goede etiquette als je bij het eten je stoel weer recht overeind zet."

'Houd alsjeblieft je schoenen aan' 

Foto: Jeffrey Greenberg/Universal Images Group via Getty Images


Waar de stewards en stewardessen zich meer zorgen over maken, zijn passagiers met blote voeten.

Dat heeft een goede reden. "Ik heb passagiers gezien die door het vliegtuig heenlopen zonder schoenen", zegt Perez. "Wat je op de vloer van de wc ziet liggen is vaak geen water."

"Hou alsjeblieft je schoenen aan", zegt een steward van een grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappij tegen Insider. "Door het vliegtuig lopen op blote voeten of met alleen sokken is heel smerig."

De eerder aangehaalde steward(ess) van Delta heeft ook andere aanbevelingen op het gebied van hygiëne: douche en doe deodorant op voor je gaat vliegen, maar doe rustig aan met parfum. 

Qua kleding hebben de stewards en stewardessen naast het dringende advies om schoenen te dragen ook nog de tip om jezelf in laagjes te kleden, omdat het fris kan worden aan boord en er niet altijd dekentjes beschikbaar zijn. "Kleed je aan voor de reis en niet voor de bestemming", zegt Henderson. "Of je nu naar het Caribisch gebied gaat of naar de Zwitserse Alpen, je moet meerdere laagjes aantrekken aan boord voor verschillende temperaturen."

"We worden er echt gek van als mensen in een korte broek of alleen een topje aan boord van het vliegtuig stappen en vervolgens gaan klagen dat het te koud is", zegt een andere steward(ess). 

Hoewel de gouden tijden van het vliegen in pak en chique jurken al lang vervlogen zijn, zien de meeste stewards en stewardessen weinig in al te informele kleding. "Laat je pyjama thuis", zegt Henderson tegen Insider. "Je weet nooit wie je tegenkomt tijdens de reis."

LEES OOK: Deze 11 dingen moeten passagiers nooit doen tijdens een vlucht, volgens een ex-stewardess