Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00

Na 10 jaar lang als stewardess te hebben gewerkt op commerciële vluchten en privévliegtuigen, heb ik allerlei soorten passagiersgedrag voorbij zien komen. Er is maar weinig wat ik niet heb gezien.

Dit zijn de belangrijkste dingen die ik reizigers afraad om te doen als ze in de lucht zijn.

De vloer is waarschijnlijk viezer dan hij eruitziet, dus loop niet rond op blote voeten

Passagiers moeten altijd schoenen dragen, zelfs tijdens lange vluchten.
Passagiers moeten altijd schoenen dragen, zelfs tijdens lange vluchten.
Shutterstock

Het aantal passagiers dat op blote voeten door de gangpaden van het vliegtuig loopt, blijft me verbazen. Sommigen gaan zelfs zonder sokken of schoenen naar het toilet.

Maar als het vliegtuig turbulentie krijgt terwijl je in een klein toilet bent, kan dat een puinhoop veroorzaken waar je waarschijnlijk niet in wilt stappen, zeker niet met blote voeten. 

Er zijn genoeg andere manieren om het jezelf comfortabel te maken op een langeafstandsvlucht, neem bijvoorbeeld hotelpantoffels mee in je handbagage.

Ze zijn niet alleen licht en gemakkelijk aan en uit te trekken, maar je kunt ze aan het eind van de vlucht ook weggooien om te voorkomen dat je vliegtuigbacteriën mee naar huis neemt.

Met onbeleefd zijn tegen de crewleden kom je niet ver

Vliegreizen kunnen stressvol en vermoeiend zijn, maar je frustratie afreageren op de mensen die de reis gemakkelijker en veiliger proberen te maken, is niet de oplossing. Helaas kreeg bijna elke stewardess die ik heb ontmoet te maken met een passagier die op een onbeleefde of agressieve toon sprak. 

Je wilt dat de bemanningsleden aan jouw kant staan. Zij serveren immers je maaltijden en helpen je in geval van nood. 

Vergeet niet dat stewardessen waarschijnlijk al twee keer zo lang wakker zijn als jij. Voor sommigen is het misschien al de tweede vlucht waarop ze aan het werk zijn die dag. Vriendelijkheid is erg belangrijk.

Bedenk je twee keer voordat je spullen in het stoelvak stopt

Stop geen eten in de het stoelvak.
Stop geen eten in de het stoelvak.
Shutterstock

De eerst volgende keer dat je je boterham in het stoelvak wilt opbergen om er tijdens de vlucht gemakkelijk bij te kunnen, doe dat dan niet.

Vliegtuigen worden elke keer als ze ergens nieuw landen schoongemaakt, maar er is vaak niet genoeg tijd om de binnenkant van elk stoelvak tussen vluchten grondig te ontsmetten. Op veel van de vliegtuigen waarop ik werkte, werd dat compartiment meestal niet gereinigd tot het vliegtuig terugkeerde naar de basis voor een grondige schoonmaakbeurt. 

Ik hoef niet te vertellen dat passagiers het stoelvak niet moeten gebruiken om dingen in op te bergen waarvan zij niet willen dat de bemanning die eruit vist. Toch ben ik ontelbaar veel vuile luiers en ondergoed in het stoelvak tegengekomen. Dus echt, denk twee keer na voordat je er voedsel in opbergt.

Negeer de veiligheidsinstructies van de stewardess niet, zelfs niet als je vaak vliegt

Wie regelmatig vliegt heeft waarschijnlijk al honderden keren naar de veiligheidsdemonstraties van stewardessen gekeken en geluisterd. Die herhaling kan vervelend zijn, maar de bemanningsleden doen gewoon hun werk en proberen de passagiers veilig te houden.

Wanneer stewardessen reizigers vragen hun veiligheidsgordels vast te maken of de nooduitgangen op te zoeken, dan is daar een belangrijke reden voor. Ze gaan meestal niet in op details of worstcasescenario's om paniek te voorkomen. 

Bovendien hebben niet alle vliegtuigen dezelfde uitgangen en veiligheidsprotocollen. Passagiers zouden dus moeten luisteren naar de specifieke instructies op elke vlucht waar ze instappen.

Een bulkhead-stoel achter een schot of gordijn geeft misschien meer beenruimte, maar de kans op huilende baby's wordt ook groter

Zitplaatsen bij het tussenschot, de ingebouwde afscheiding tussen de secties, lijken een zegen. Ze hebben vaak wat extra beenruimte, en soms zit er niemand achter je. Afgezien van de voordelen, moet je je opties overwegen voordat je deze stoelen boekt.

Het tussenschot vooraan in de rij is meestal de plaats waar de wieg staat, waardoor het een hotspot is voor huilende baby's. 

Het achterschot is aantrekkelijk omdat er niemand is om je stoel van achteren te duwen of te schoppen, maar het kan een oncomfortabele reis worden omdat je vaak nauwelijks achterover kunt leunen. 

Vliegtuigpassagiers moeten de voor- en nadelen van een blukhead-stoel overwegen alvorens te boeken.
Vliegtuigpassagiers moeten de voor- en nadelen van een blukhead-stoel overwegen alvorens te boeken.
Shutterstock

Doe rustig aan met alcoholische dranken - in de lucht voel je de effecten sneller

Lage luchtvochtigheid in een vliegtuig kan uitdroging veroorzaken, en lage cabinedruk kan het zuurstofgehalte in het bloed doen dalen, zodat mensen de effecten van alcohol in vliegtuigen sneller voelen. Vaak beseffen ze niet hoe bedwelmd ze zijn tot het te laat is.

Overvloedig alcoholgebruik speelde vaak een rol bij de medische incidenten aan boord die ik heb gezien. Vooral wanneer passagiers alcohol met medicijnen mengen. 

Ik heb ook meegemaakt dat reizigers die te veel alcohol dronken, zich zo agressief gedroegen dat ze in bedwang gehouden moesten worden. Daarna werden ze gearresteerd en door de luchtvaartmaatschappij verbannen.

Ik zeg niet dat passagiers die de wettelijke leeftijd hebben om te drinken geen biertje mogen drinken, maar ze moeten zich wel inhouden en regelmatig hydrateren met water. Op die manier zullen ze zich veel beter voelen wanneer ze landen. 

Het is ook verboden om aan boord van een vliegtuig je eigen alcohol te drinken, dus zorg ervoor dat je die fles gin die je in de taxfree-winkel hebt gekocht, niet opent.

Als je nog nooit slaapmedicatie hebt genomen, doe dat dan niet voor het eerst in een vliegtuig

Ik begrijp dat je wilt uitrusten tijdens een langeafstandsvlucht, maar het is geen goed idee om voor het eerst in de lucht een slaapmiddel te proberen, of het nu op recept of vrij verkrijgbaar is.

Ik zag sommige passagiers pillen wegspoelen met een paar glazen wijn. Dat leidde tot ernstige medische noodgevallen. Ik heb ook gezien dat passagiers slaperig wakker werden na het nemen van slaapmiddelen. Dat kan een probleem zijn als ze actief en alert moeten zijn in geval van een noodsituatie.

Wat je ook doet, raadpleeg je arts voordat je een slaappil neemt in een vliegtuig.

Ik raad aan om het bij flessen water te houden

Wees voorzichtig en drink bij voorkeur water uit een fles.
Wees voorzichtig en drink bij voorkeur water uit een fles.
Shutterstock

Gehydrateerd blijven tijdens de vlucht is essentieel, maar ik vermijd water zonder flesjes in het vliegtuig.

De laatste jaren hebben onderzoek en diverse studies twijfels doen rijzen over de kwaliteit van leidingwater in vliegtuigen. Het bleek dat die per luchtvaartmaatschappij kan verschillen. Veel stewardessen, zoals ik, houden het bij flessenwater en raden je aan hetzelfde te doen. 

Ooit dronk ik rechtstreeks uit de kraan en raakte goed bekend met het vliegtuigtoilet.

Mijn advies is op veilig te spelen en water te drinken uit verzegelde verpakkingen. Gelukkig wordt dat meestal aan passagiers aangeboden en anders is het vaak beschikbaar is aan boord van vliegtuigen.

Het negeren van andermans persoonlijke ruimte is een trefzekere manier om je medepassagiers boos te maken

Vanaf het moment dat je in het vliegtuig stapt, moet je je bewust zijn van je omgeving en van de ruimte van anderen.

Er is niets erger dan dat de persoon voor je zijn stoel naar achteren kantelt net als je op het punt staat om aan je maaltijd te beginnen. En als je in de verleiding komt om je uit te rekken, houdt er dan rekening mee dat niemand jouw tenen op zijn armleuning wil.

Denk ook twee keer na voor je je nagels gaat lakken of dat broodje ei openmaakt dat je thuis hebt klaargemaakt. De airconditioning verspreidt geuren door het hele vliegtuig. 

De belknop is voor dringende zaken, druk er niet op als die er niet zijn

Passagiers mogen alleen op de belknop drukken voor dringende zaken.
Passagiers mogen alleen op de belknop drukken voor dringende zaken.
Shutterstock

Passagiers die de belknop gebruikten voor kleine verzoeken waren mijn grootste ergernissen tijdens mijn dagen als stewardess.

De knop is er om de aandacht van de bemanning te trekken, en zij helpen graag alle passagiers. Je moet er echter niet midden in de maaltijdservice op drukken omdat je wilt dat een stewardess je tas uit het bagagevak haalt.

Het gebruik ervan voor niet-dringende zaken kan de aandacht van de bemanningsleden afleiden van passagiers die medische noodsituaties hebben en dringende zorg nodig hebben. 

Als je onmiddellijk hulp of aandacht nodig hebt, raad ik je aan de knop meerdere keren in te drukken.

Lees meer over vliegreizen: