• Vivera is in een vergevorderd stadium van een verkoopproces, meldt het Financieele Dagblad.
  • Het bedrijf uit het Overijsselse Holten maakt al sinds 1990 vleesvervangers en was tot 2019 onderdeel van vleesverwerker Enkco.
  • Vivera is nummer drie op de Europese markt, na het Britse Quorn en levensmiddelenreus Nestlé.

Wie heeft er trek in een snelgroeiende maker van vleesvervangers? Het Nederlandse Vivera voert gesprekken over een verkoop en is daarmee al ver gevorderd, zeggen ingewijden tegen het Financieele Dagblad.

Daarmee zou na De Vegetarische Slager opnieuw een Nederlandse vegakampioen in andere handen komen. Het bedrijf van Jaap Korteweg werd in 2018 ingelijfd door Unilever.

Dat er interesse is in Vivera is geen verrassing. De markt voor vleesvervangers groeit een stuk sneller dan de traditionele vleesmarkt.

In 2020 werden er in Nederland 20 procent meer plantaardige balletjes, burgers en kipstuckjes verkocht vergeleken met een jaar eerder, blijkt uit een analyse van ABN Amro. De verkoop van vlees nam ook toe, maar met ‘slechts’ 9 procent.

Wel is de vleesmarkt nog veel groter. De Nederlandse markt heeft een omvang van zo'n 5 miljard euro, terwijl die van vegavlees 200 miljoen euro groot is.

Vivera wil in 2025 drie keer zo groot zijn

Ook buiten Nederland is Vivera een grote naam. De plantaardige producten zijn verkrijgbaar in 27 landen, voornamelijk in Europa. Na het Britse Quorn en levensmiddelenreus Nestlé is Vivera de nummer drie in Europa.

Het bedrijf uit het Overijsselse Holten produceert al sinds 1990 vleesvervangers, maar ziet vooral de laatste jaren de markt exploderen. De omzet groeit met 25 à 30 procent per jaar en kwam vorig jaar uit op 85 miljoen euro.

En Vivera wil meer. Met hulp van externe financiers steekt het bedrijf de komende jaren tientallen miljoenen in het uitbreiden van fabrieken, machines, personeel en producten. In 2025 wil Vivera drie keer zo groot zijn als nu, zei directeur Willem van Weede vorig jaar in gesprek met Business Insider.

Lees meer: Vegakampioen Vivera wil de vleesindustrie niet radicaal afschaffen: ‘Je moet rekening houden met de boeren’

Wie wordt de koper?

Met een kapitaalkrachtige koper kan Vivera de groeiplannen een extra impuls geven. Grote vraag is wie de nieuwe eigenaar van het Holtense bedrijf wordt.

Volgens het Financieele Dagblad ligt een speler uit de voedingsmiddelenindustrie voor de hand. Vleesbedrijven als Vion of Tönnies zouden met Vivera een graantje mee kunnen pikken van de toenemende vraag naar vleesvervangers.

Of Vivera daar oren naar heeft, valt nog te bezien. Het bedrijf was tot voor kort zelf onderdeel van vleeswerker Enkco.

In juni 2019 nam het management het ingrijpende besluit om de vleestak te verkopen en zich volledig te richten op plantaardige producten.

“Wij geloven dat het leven mooier is als je minder vlees eet”, luidt sindsdien de missie volgens de website van Vivera. Een terugkeer naar de eigen wortels lijkt daarmee in tegenspraak.

Lees meer over duurzaam ondernemen: