• Een groep van 35 vissers uit Jemen heeft een stuk ‘walviskots’ gevonden ter waarde van 1,2 miljoen euro in de buik van een dode potvis, beter bekend als ambergrijs.
  • Ambergrijs wordt ook wel ‘drijvend goud’ genoemd en wordt gebruikt om dure parfums langer hun geur te laten behouden.
  • De vissers kochten nieuwe huizen, auto’s en boten van de opbrengst van het 127 kilo wegende brok ambergrijs.

Een groep van zo’n 35 vissers in Jemen deed de vondst van hun leven toen ze ‘walviskots’ ter waarde van 1,2 miljoen euro vonden, beter bekend als ambergrijs. Dat is een uiterst waardevolle geurige stof die alleen aangetroffen kan worden in het spijsverteringssysteem van potvissen en “de schat van de zee” of “drijvend goud” wordt genoemd.

Ambergrijs wordt gebruikt bij het maken van parfum en zorgt ervoor dat de geur langer blijft hangen. Volgens National Geographic gebruiken onder meer Chanel en Lanvin ambergrijs in sommige van hun beste parfums.

De stof wordt maar heel zelden gevonden. De vissersboot haalde een dode potvis op tijdens het vissen in de Golf van Aden, schrijft The India Times. En toen ze het karkas terugsleepten naar de kust realiseerden de vissers zich dar er mogelijk ambergrijs in de maag van de potvis zou zitten, vanwege de sterke geur die ze roken.

Toen ze de potvis goed onderzochten, vonden ze een enorm brok van 127 kilo aan ambergrijs in zijn buik.

Ontstaan van ambergrijs

Wetenschappers denken dat het zeldzame goedje geproduceerd wordt vanwege de enorme hoeveelheden inktvissen en octopussen die potvissen eten.

De potvissen kunnen de scherpe snavels van de inktvissen niet goed verteren en in zeldzame gevallen kan dat in combinatie met ander biologisch materiaal en een wasachtige afscheiding uit de maag van de potvis leiden tot de vorming van ambergrijs.

De 35 vissers verkochten het door hen gevonden goedje voor 1,5 miljoen dollar (1,2 miljoen euro) aan een koper uit de Verenigde Arabische Emiraten en verdeelden het bedrag volgens The India Times in gelijke delen. Meerdere vissers hebben een nieuw huis, een nieuwe auto of een nieuwe boot gekocht met het geld van de 'walviskots', meldt BBC.

"De geur was niet echt lekker, maar was heel veel geld waard", zegt een van de vissers tegen de Britse omroep.

Het is niet voor het eerst dat vissers rijk werden van ambergrijs. Afgelopen november vond de Thaise visser Narit Suwansang een brok van 100 kilo aan de kust van de Golf van Thailand, dat 3,3 miljoen dollar (zo'n 2,7 miljoen euro) waard bleek te zijn.

Lees meer opmerkelijke verhalen: