• Een ziekenhuismedewerker uit de Zuid-Italiaanse stad Catanzaro is naar verluidt 15 jaar niet op zijn werk verschenen.
  • Hij kreeg wel gewoon salaris uitbetaald; bij elkaar opgeteld gaat het om honderdduizenden euro’s.
  • De man is aangeklaagd voor fraude, ambtsmisbruik en afpersing.

Een man uit de Zuid-Italiaanse Catanzaro heeft de afgelopen 15 jaar honderdduizenden euro’s gekregen aan salaris gekregen van het ziekenhuis waar hij een aanstelling heeft.

Maar er is één probleempje: volgens de autoriteiten is hij al sinds 2005 niet meer naar zijn werk gegaan. De man wordt in Italiaanse media “de koning van de afwezigheid” genoemd.

De nu 66-jarige Salvatore Scumace werd in 2005 aangesteld als ambtenaar in het Ciaccio-ziekenhuis, maar kwam volgens het Italiaanse persbureau Ansa nooit opdagen.

Vijftien jaar later is hij aangeklaagd voor fraude, ambtsmisbruik en afpersing, meldt The Guardian. Volgens de autoriteiten heeft Scumace destijds de directrice van het ziekenhuis bedreigd om te voorkomen dat ze actie zou ondernemen vanwege zijn afwezigheid.

Toen ze met pensioen ging, kon Scumace onder de radar blijven en zou het de opvolger van de directrice en de HR-afdeling nooit zijn opgevallen dat hij salaris kreeg, maar nooit aanwezig was.

Ook zes managers van het ziekenhuis worden onderzocht, omdat zij het langdurige verzuim van de man mogelijk zouden hebben gemaakt. Dat is volgens The Guardian een hardnekkig probleem in de publieke sector.

De arrestatie van Scumace is het resultaat van een lang onderzoek van de Italiaanse autoriteiten genaamd 'Part Time' naar afwezigheid en fraude in de publieke sector. Daarvoor zijn salarisgegevens gebruikt, aanwezigheidsregistraties en getuigenverklaringen van collega's.

De Italiaanse regering heeft in 2016 een wet aangescherpt die is bedoeld om langdurig verzuim binnen de publieke sector te voorkomen.

Lees meer opmerkelijke verhalen: