Vanuit ondernemersorganisaties wordt volop gewaarschuwd dat Nederland minder aantrekkelijk wordt als vestigingsplaats voor internationale bedrijven. Dit volgt deels op het vertrek van de hoofdkantoren van Shell en Unilever naar Londen, maar er is meer aan de hand.

Voorzitter Ingrid Thijssen van werkgeversclub VNO-NCW noemde medio dit jaar vijf redenen waarom men zich zorgen kan maken: het overheidsbeleid is onsamenhangend, de belastingen zijn te hoog, er zijn zorgen over Schiphol als internationale hub voor het vliegverkeer, de kwaliteit van het onderwijs gaat achteruit en politici stralen in de beeldvorming een negatieve houding uit tegenover het bedrijfsleven.

Specialisten uit de fusie- en overnamewereld discussieerden afgelopen week tijdens het M&A Forum over het Nederlandse vestigingsklimaat. Daarbij klonk bekende kritiek, maar ging het ook over oplossingen. De consensus was dat Nederland zich vooral moet richten op het aantrekken van duurzame en innovatieve investeringen. “Laat alle groene innovaties hier landen”, suggereerde expert Marc ter Haar van de American Chamber of Commerce.

LEES hier het hele artikel op M&A.nl over Het vestigingsklimaat voor bedrijven in Nederland: dit moet er gebeuren volgens 4 experts