• Veel Nederlanders zetten de thermostaat 1 of 2 graden lager om te besparen op het gasverbruik.
  • Met het piekverbruik in de maanden vanaf oktober tot en met maart is het interessant om te weten hoeveel je kunt besparen door de verwarming een paar graden lager te zetten.
  • Business Insider bekeek hoe het zit met het gemiddelde gasverbruik per maand in de herfst en winter en wat het effect van het prijsplafond is, als je begin 2023 minder gas verbruikt.
  • Lees ook: Prijsplafond energie: heeft switchen van energieleverancier nog zin in 2023?

Jarenlang werd er veel gepraat over energie besparen als nobel doel om bij te dragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot, maar niets blijkt zo krachtig te werken als een forse prijsprikkel. De torenhoge prijzen van gas zorgen voor plotselinge gedragsveranderingen. Zo zetten klanten van energieleveranciers plots massaal de verwarming 1 of 2 graden lager, meldde De Volkskrant afgelopen week.

De periode van oktober tot en met maart is het piekseizoen voor de cv-ketel en daarmee ook voor de stookkosten. Dat geldt helemaal nu veel huishoudens te maken hebben met gasprijzen van energieleveranciers die rond de 2,50 euro per kuub of hoger liggen.

Wat levert de thermostaat 1 of 2 graden lager zetten dan op?

Een veel gebruikte vuistregel is dat de verwarming 1 graad lager zetten een besparing op het gasverbruik van ongeveer 7 procent oplevert. Om een idee te geven wat dat kan schelen, heeft Business Insider vergelijkende cijfers opgezocht die via de klanten-app van energieleverancier Vattenfall beschikbaar zijn over het gemiddelde gasverbruik per maand voor verschillende woningtypen.

Gemiddeld gasverbruik vanaf oktober tot en met maart

Hieronder vind je de cijfers voor de maanden oktober tot en met maart voor het gemiddelde gasverbruik van een flat, tussenwoning, hoekwoning, 2-onder-1-kap woning en een vrijstaande woning.

Te zien is dat voor alle type woningen het verbruik van gas vanaf oktober sterk oploopt en een piek bereikt in januari, om daarna weer wat af te nemen.

Het soort woning maakt wel flink uit: het gemiddelde gasverbruik in een flat/appartement ligt in de piekmaand januari op 160 kuub. Voor een tussenwoning is dat 216 kuub en voor een vrijstaande woning 386 kuub in januari.

Besparing op gasverbruik door verwarming 1 graad lager te zetten

In de tabel hieronder hebben we het verbruik per maand weergegeven, als je 7 procent afhaalt van het gemiddelde gasverbruik in de maanden van oktober tot en met maart. Ofwel: hoe het doorsnee verbruik per woningtype uitpakt als je de thermostaat 1 graad lager zet.

Voor een flat/appartement waar normaal 80 kuub gas wordt verstookt in oktober, betekent een 7 procent lager gasverbruik dat er 5,6 kuub minder wordt verbruikt. In de piekmaand januari gaat het om een verschil van 11,2 kuub. Voor een tussenwoning gaat het om besparingen op het gasverbruik van respectievelijk 7,56 kuub in oktober. en 15,12 kuub in januari.

Uiteraard zijn er naast het woningtype nog veel andere factoren die het feitelijke gasverbruik bepalen voor individuele huishoudens. Maar de cijfers in de bovenstaande tabellen geven in ieder geval een referentiepunt voor je eigen gasverbruik.

Lagere kosten gas bij 7 procent lager verbruik

De vraag is vervolgens wat levert 7 procent minder gas verbruiken van oktober tot en met maart financieel op? Als je voor de maanden oktober, november en december marktprijzen van gemiddeld 2,50 euro per kuub aanhoudt en voor de maanden januari tot en met maart de maximumprijs van het prijsplafond van 1,45 euro per kuub, dan komt dat op het volgende neer in euro's.

Met de verwarming 1 graad lager is voor een flat/appartement een totale besparing in zes maanden van zo'n 104 euro mogelijk, voor een tussenwoning zit je op ruim 140 euro en voor een vrijstaande woning op 250 euro. Als je thermostaat 2 graden lager zet, kun je deze bedragen verdubbelen.

Interessant om hierbij te beseffen is dat het prijsplafond voor energie dat vanaf 1 januari 2023 van kracht wordt, gepaard gaat met verbruikslimieten. Voor gas geldt dat de maximumprijs van 1,45 euro per kuub tot een verbruik van 1.200 kuub geldt.

Aangezien de teller voor het verbruik onder het prijsplafond vanaf januari gaat lopen, kan het dus best zo zijn dat je in oktober 2023 over de grens van 1.200 kuub gas gaat. Op dat moment ga je de dan geldende marktprijzen betalen voor het deel van het gasverbruik dat boven de 1.200 kuub uitkomt.

Aan de ene kant is het dus zo dat je in maanden januari tot en met maart 2023 waarschijnlijk een lagere maximale gasprijs betaalt onder het prijsplafond dan de huidige marktprijzen. Aan de andere kant kan het slim zijn om juist in de eerste drie maanden van 2023 de verwarming 1 of 2 graden lager te zetten, om te zorgen dat je later in het jaar minder snel over de verbruiksgrens van 1.200 kuub heengaat.

LEES OOK: Hoe gaat de financiële afrekening van het prijsplafond voor gas en stroom werken voor klanten van energiebedrijven? 4 vragen