Beleggen is populair onder jongeren. Zo’n kwart van de jongeren onder 25 jaar belegt op dit moment. Nog eens 28 procent van hen overweegt te starten met beleggen, zo blijkt uit een recente peiling onder 1.500 werkende Nederlanders van Saxo Bank Nederland.

Een van de grote voordelen als je vroeg bent met beleggen is dat je veel meer vermogen kunt opbouwen dan als je later begint. Hierachter zit een bekend fenomeen dat het rente-op-rente effect heet. Het werkt als volgt: het geld waarop je rendement ontvangt, beleg je opnieuw waardoor je rendement op je rendement ontvangt. Hierdoor groeit je vermogen als een sneeuwbal aan. Met andere woorden: je maakt gebruik van exponentiële groei.

Het rente-op-rente effect wil je dus niet missen en je kunt er het meest profijt van hebben als je vroeg begint met beleggen. Hoeveel het kan schelen kun je zien aan een uitgewerkt voorbeeld hieronder.

Wij nemen twee beleggers die allebei 100 euro per maand beleggen voor hun oude dag. In beide gevallen willen de beleggers vermogen opbouwen tot ze de leeftijd van 65 jaar bereiken. De eerste belegger, begint al op zijn 15e met beleggen. De tweede belegger begint op zijn 30ste met beleggen.

Beide beleggers kiezen een breed indexfonds voor aandelen. Wij kijken naar de vermogensopbouw met drie rendementenscenario's van gemiddeld 5 procent, 6 procent en 7 procent per jaar. Dit zijn bruto rendementen, waar nog eventuele kostenposten zoals transactiekosten en de belasting in box 3 vanaf getrokken moeten worden. Maar dat laten we voor de eenvoud hier buiten beschouwing.

Omdat onze rendementen in de buurt komen van een historisch rendement van aandelen, werken we hier met een aandelenfonds. Dit betekent ook dat we met een offensief risicoprofiel te maken hebben, waarbij je relatief meer risico neemt dan als je bijvoorbeeld deels in obligaties zou beleggen.

Lees ook: Beleggen voor je pensioen: dit moet je weten over de lifecycle strategie…en doorbeleggen vanaf je AOW-leeftijd

Starten met beleggen op je 15e in plaats van je 30ste levert dubbel zoveel vermogen op

Laten we eerst kijken naar de belegger die op zijn 30ste begint met beleggen. Met een gemiddeld rendement van 5 procent per jaar bouwt deze vrouw of man in vijfendertig jaar tijd met een inleg van 100 euro per maand een vermogen op van ruim 120.000 euro.

Als het rendement op de beurs mee zit en we met een gemiddeld rendement van 6 procent per jaar te maken krijgen, groeit het geldpotje aan tot ongeveer 150.000 euro. Ten slotte, als we met een rendement van 7 procent per jaar rekenen groeit een inleg van 100 euro per maand in vijfendertig jaar aan tot ruim 190.000 euro.

Dat is een mooi resultaat, maar laten we kijken hoeveel méér aan vermogen de belegger had kunnen opbouwen, als deze op 15-jarige leeftijd was gestart met beleggen. De volgende grafiek laat de vermogensopbouw zien:

In het scenario waarbij de beurs gemiddeld een rendement van 5 procent per jaar oplevert, bouwt deze belegger tegen zijn of haar 65ste een vermogen van 240.000 euro op. Dat is dubbel zoveel als de belegger die vijftien jaar later is begonnen met beleggen.

Natuurlijk komt een groot verschil in de uitkomsten van het feit dat je bij de belegger die vroeger begint met beleggen, veel meer jaren hebt waarin je geld opzij legt. Maar dat is niet alles. Ook het rente-op-rente effect speelt een rol in de opbouw van vermogen.

De 15-jarige belegt in totaal vijftig jaar en de 30-jarige vijfendertig jaar. De jongere belegger heeft dus een ruim 40 procent langere beleggingshorizon, maar de opbrengst is 100 procent hoger in het scenario van 5 procent rendement per jaar. Het loont dus om eerder te beginnen om optimaal gebruik te maken van het rente-op-rente effect.

Als we kijken naar de twee andere scenario's, dan kan de belegger die in haar of zijn tienerjaren al begint met beleggen, 390.000 euro en 560.000 euro opbouwen met een gemiddeld beursrendement van respectievelijk 6 procent of 7 procent per jaar. Het verschil in opbrengst met degene die op 30-jarige leeftijd start is hier meer dan het dubbele.

Vroeg beginnen met beleggen is dus een goed idee. Naast een snellere opbouw van vermogen leer je ook gaandeweg meer over beleggen en kun je je kennis later inzetten door meer geavanceerde tactieken te gebruiken, zoals bijvoorbeeld het kopen van individuele aandelen. Daarnaast heeft een langere beleggingshorizon je alle ruimte om eventuele ups en downs van de beurs op te vangen.

Lees meer over beleggen: