Over zes dagen gaan de Amerikanen naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. De nationale peilingen laten een voorsprong van zo’n 9 procentpunt zien voor Democraat Joe Biden.

In de VS liggen peilers sinds de verkiezingen in 2016 onder vuur. Ze voorspelden een grote winst voor Hillary Clinton, maar dat bleek heel anders uit te pakken.

In de afgelopen vier jaar zijn de methodes flink aangepast en lijken de voorspellingen accurater te zijn.

Of Biden echt gaat winnen van Donald Trump hangt af van de uitslagen van de zogenoemde ‘swing states’. Vooral Pennsylvania is belangrijk.

Op 3 november is het verkiezingsdag in de Verenigde Staten, maar dit jaar zullen we geen lange rijen voor de stemlokalen zien. Ruim 70 miljoen Amerikanen, een aantal dat even groot is als de helft van de stemmers in 2016, heeft vanwege de coronapandemie al vervroegd hun stem uitgebracht.

De uitslagen van deze ‘early votes’ worden wel pas op de verkiezingsdag bekendgemaakt, dus voor een inzicht in een mogelijke uitkomst zijn we nog altijd ouderwets afhankelijk van de peilingen.

Scepsis over betrouwbaarheid peilingen

In 2016 kwamen de peilers in de VS flink onder vuur te liggen, toen bleek dat zij de uitslag verkeerd hadden ingeschat.

In de aanloop naar de verkiezingen schatten ze de kans dat Hillary Clinton de winst zou pakken tussen de 70 en 99 procent. Ook werd er voorspeld dat ze zou winnen in belangrijke ‘swing states‘ zoals Pennsylvania en Wisconsin. Maar niets bleek minder waar.

Er is de afgelopen vier jaar veel gedebatteerd over de vraag hoe peilers er zo naast konden zitten. Een eenduidig antwoord is er niet. Over de hele linie lijken de peilingen simpelweg de populariteit van Trump flink te hebben onderschat.

Ook lijkt een gebrek aan data in bepaalde staten en significante fouten in andere staten, zoals Michigan, effect te hebben gehad op de voorspellingen.

Statistische websites zoals FiveThirthyEight hebben sindsdien hun modellen aangepast. Dat lijkt meer betrouwbare resultaten op te leveren.

Zo waren de voorspellingen van de tussentijdse verkiezingen voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en de Senaat in 2018 vrij nauwkeurig. Ook de voorspellingen van de presidentiële voorverkiezingen dit jaar houden stand.

Dit is wat opvalt in recente peilingen:

  • Joe Biden heeft een landelijk voorsprong van 8,8 procentpunt op Trump, volgens de voorspellingen van FiveThirtyEight.
  • Om de verkiezingen te kunnen winnen proberen beide kandidaten dertien zogenaamde 'swing states' achter zich te krijgen. De situatie in deze staten is als volgt:
  • In Pennsylvania, de staat die de verkiezingen zou kunnen beslissen, heeft Biden ongeveer 5 procentpunt voorsprong op Trump. De peiling van FiveThirtyEight geeft hem 5,3 procentpunt voorsprong, terwijl RealClearPolitics hem slechts 3,8 procentpunt voordeel geeft. De steekproef die RealClearPolitics gebruikt bevat meer respondenten die ertoe neigen Republikeins te stemmen dan gemiddeld.
  • Biden heeft Pennsylvania niet noodzakelijkerwijs nodig om de verkiezingen te winnen, maar het blijft een van de belangrijkste staten voor zijn campagne. De peilingen weken in 2016 4,4 procentpunt af van het uiteindelijke resultaat, wat de voorsprong van Biden in Pennsylvania een stuk onzekerder maakt.
  • In Michigan en Wisconsin doet Biden het veel beter dan Trump. Hij ligt 9 procentpunt voor in Wisconsin en 8 procentpunt in Michigan. Zelfs als de foutmarge gelijk is aan 2016 zal Biden met deze cijfers nog steeds moeten kunnen winnen in deze twee staten.
  • In Florida is het verschil tussen de kandidaten minimaal. Biden staat voor met 1,4 procentpunt.
  • Ook in North Carolina gaan de mannen nek aan nek. Biden heeft de leiding met 1,9 procentpunt, maar Trump zet flink in op deze staat. Zonder winst in North Carolina is zijn kans om een tweede termijn te pakken zeer klein.

Focus ligt op de 'swing states'

De campagne van president Trump lijkt z'n zinnen gezet te hebben op winst in ofwel Wisconsin of Michigan, hoewel Trump deze staten niet per se nodig heeft om de zijn tweede termijn binnen te slepen.

De vraag is of Trump zijn achterstand in deze staten in slechts zes dagen nog kan inhalen en of het niet slimmer is als hij zich focust op 'battlegrounds' zoals Florida of North Carlina.

Biden reisde recent naar Wisconsin en Michigan af om zijn voorsprong nog een zetje te geven, maar lijkt zijn focus nu te hebben verlegd naar staten die normaal gesproken altijd door de Republikeinen worden gewonnen, zoals Texas, Iowa en Georgia.

Vanuit de Democratische partij is er kritiek op laatstgenoemde keuzes van Biden. Veel Democraten zien hem liever actief in Pennsylvania, een staat die tot vier jaar geleden altijd voor de Democraten stemde.

Volgens experts kan Pennsylvania weleens de staat zijn die de presidentsverkiezingen zal beslechten.

Lees meer over de presidentsverkiezingen in de VS: