Eén schilderbeurt op de muur of weg en je hebt een zonnepaneel. De Britse startup SolarLayer heeft een uniek concept voor zonnestroom. Maar de crowdfundingcampagne moet nog op stoom komen.

Daarover schrijf de site Duurzaambedrijfsleven.nl.

De Britse startup SolarLayer heeft innovatieve kristallen ontwikkeld die te mengen zijn met verf en asfalt. De zelforganiserende kristallen maken van elk object onzichtbaar een zonnepaneel.

De zelforganiserende nano-zonnecellen van de Britse startup SolarLayer lijken nog het meest op zout. Verwerkt in coatings of bouwmaterialen wekken ze zonnestroom op. SolarLayer noemt onder andere toepassingen in daken, muren, tentdoek en wegen.

Het concept is ontwikkeld door wetenschappers uit Groot-Brittannië, Argentinië en Zwitserland. Het bestaat uit minuscule zonnecellen, gemengd met stroomgeleidende vezels. De versie voor verf en coatings moet in 2016 op de markt komen. Voor 2017 staat de lancering van het product voor asfalt gepland.

Zonne-energie uit potje verf

De nano-zonnecellen van SolarLayer richten zich vanzelf naar het Noorden en geven de opgewekte stroom alleen in die richting door. Zo voorkomt het systeem kortsluiting in het als verf aangebrachte zonnepaneel.

Via een adapter, die aan de noordzijde in een behandeld oppervlak wordt geprikt, geeft het materiaal een spanning af van 3 tot 12 volt. De coating gaat volgens de startup 20 jaar mee. Wat de efficiëntie van de omzetting van zonlicht tot elektriciteit is, vermeldt SolarLayer niet.

De startup wil via het crowdfundplatform IndieGogo 100 duizend dollar ophalen om de productie op te starten. Storm loopt het nog niet. Veertien dagen na de lancering van de campagne is nog slechts 335 dollar binnen.

Lees ook op Duurzaambedrijfsleven.nl

Nederlandse bedrijven ontwikkeling 'supertent' voor koele training tijdens WK Qatar

Rotterdams zwemparadijs Tropicana wordt broedplaats voor 'blauwe economie'

IJsaccu helpt Indiase boeren melkverspilling voorkomen

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl