Mark de J. zou zo’n 80.000 euro hebben geleend van de vermoorde zakenman Koen Everink. Dat geld zou de tenniscoach van Robin Haase hebben vergokt in casino’s en op online pokersites.

Dat melden ingewijden uit de gokwereld tegenover de NOS en Quote.

Everink dreigde het gokprobleem van De J. openbaar te maken als de tenniscoach niet met het geld over de brug zou komen. Daarover zouden beide mannen ruzie hebben gekregen op 3 maart, de avond dat Everink werd doodgestoken in zijn woning in Bilthoven.

De J. werd vorige week aangehouden op Schiphol in verband met de moordzaak op de zakenman. De politie kwam bij De J. uit naar aanleiding van informatie die naar voren kwam bij het onderzoek. Daarbij kwamen ruim honderd tips binnen.

De J. zou inmiddels niet langer met het politieonderzoek meewerken, meldt De Telegraaf. De tenniscoach nam afgelopen weekend een andere advocaat in de arm en houdt sindsdien de kaken op elkaar.

Slechte pokerspeler

Volgens de website Pokernews pokerde De J. voor grof geld, maar was hij er niet erg goed in. "Hij snapte naar verluidt nauwelijks iets van het spel, en had hij geen enkele kans om te winnen. Hij benaderde poker als een puur gokspel, zonder enige kennis van strategie."

Ondanks de uitstaande schuld zou Everink nog wel steeds geld hebben geleend aan De J. De zakenman was sinds 1997 actief in de reisbranche. Everink maakte in 2012 een grote klapper, toen hij het door hem opgerichte reisbureau Eliza was Here voor miljoenen verkocht aan reisgigant Sundio Group.

Mishandeling Badr Hari

Everink kwam in het nieuws omdat hij zwaar was mishandeld door vechtsporter Badr Hari in de Amsterdam ArenA tijdens Sensation 2012. Hari werd in oktober in hoger beroep voor deze en andere mishandelingen in het uitgaansleven veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, waarvan tien maanden voorwaardelijk.

Everink hield van snelle sportauto’s, voetbal, fitness en tennis. Naar eigen zeggen was hij goed bevriend met bekende tennissers als Robin Haase. Zodoende kende hij vermoedelijk Mark de J., die sinds eind 2014 de tenniscoach is van Haase.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl