De Britse vermogensbeheerder Ashmore Group, gespecialiseerd in opkomende markten, ziet nog altijd brood in obligaties van het armlastige Venezuela.

Het schuldpapier in het Zuid-Amerikaanse land, dat momenteel wordt verscheurd door politieke onrust en enorme financiële problemen, is op z’n zachtst gezegd niet onomstreden. Maar de reden dat het niet onomstreden is, is voor sommige beleggers ook de reden om de obligaties juist te kopen.

Dat zit zo.

Venezuela heeft er de laatste jaren een gewoonte van gemaakt om zijn obligatiehouders altijd keurig af te betalen. Goed voor die obligatiehouders, slecht voor de inwoners van Venezuela. Want door die betalingen blijft er minder tot geen geld over voor voedsel en medicijnen.

Het zal geen verbazing wekken dat mensenrechtenactivisten daarom de obligatiehouders oproepen zich terug te trekken uit het land. Zo werd de grote zakenbank Goldman Sachs een paar maanden geleden al bediend van een publieke tuchtiging toen het met deze wetenschap toch besloot bijna een miljard dollar in het Venezolaanse schuldpapier te steken.

Maduro heeft nog meer macht, dus de betalingen zullen doorgaan

Maar vermogensbeheerder Ashmore bekijkt de zaken liever door een financiële bril en ziet zodoende nog genoeg reden om in de gewraakte obligaties te beleggen, schrijft The Wall Street Journal.

Als reden geeft Jan Dehn, hoofd onderzoek van Ashmore's fonds dat in opkomende markten belegt, de betwiste verkiezingen die de Venezolaanse president Nicolas Maduro vorige maand hield. Daarmee regelde Maduro een wijziging in de grondwet die hem en zijn partij nog meer macht gaf. Zijn tegenstanders spreken zelfs van een dictatuur.

Dehn ziet ook dat Maduro's politieke macht ontzettend is gegroeid. Maar vanuit zijn beleggingsperspectief ziet hij dat juist als een positief punt. Want de regering van Maduro is zoals gezegd juist zeer scheutig in het afbetalen van obligatiehouders, ondanks alle ellende in het land. En nu Maduro nog meer macht heeft, zal dat beleid waarschijnlijk doorgezet worden.

Venezolaanse obligaties zijn ontzettend lucratief

En daar wringt de schoen een beetje. De Venezolaanse obligaties zijn een dilemma van financiële overwegingen enerzijds en morele vragen anderzijds.

Moreel lijkt het verwerpelijk om geld te steken in een land dat ervoor kiest om obligatiehouders boven het welzijn van de eigen inwoners te stellen. Daartegenover staat het financiële punt: de obligaties leveren namelijk een waanzinnig rendement op.

Omdat ze een junkstatus hebben vanwege de bedenkelijke economische situatie van Venezuela, moet het Zuid-Amerikaanse land een flinke rente betalen aan de houders van het schuldpapier. In de afgelopen twee jaar hebben de obligaties daarom een jaarlijks rendement van 28 procent opgeleverd. Ongekend veel in een tijd waarin obligaties nauwelijks wat opleveren.

Tegenover dat rendement staat natuurlijk wel het nodige risico. Het olierijke Venezuela is onder meer in de problemen gekomen door de dalende prijzen van 'het zwarte goud'. De financiële problemen zijn inmiddels zo groot dat een faillissement niet uit te sluiten is, evenals de situatie dat Venezuela stopt met terugbetalen. In dat geval kunnen obligatiehouders misschien wel fluiten naar (het grootste deel) van hun geld.

Auteur: Leon Brandsema

LEES OOK OP FINANZEN.nl