Een vegetarische hamburger die bijna niet te onderscheiden is van echt vlees? De Vegetarische Slager maakt ze. Maar wat zit er eigenlijk in?

Ondernemer en agrariër Jaap Korteweg timmert sinds 2010 aan de weg met De Vegetarische Slager.

Na het uitbreken van de varkenspest in 1998 besluit hij om vegetariër te worden. Maar hij mist de smaak en structuur van vlees. Dus ontwikkelt hij met enkele topkoks de perfecte vleesvervanger.

Inmiddels zijn de producten van de Vegetarische Slager te koop in diverse supermarkten, waaronder Coop, Delhaize, Ekoplaza, Jumbo en sinds april ook Albert Heijn. De zaken gaan zo goed, dat Korteweg beursgenoteerde obligatieleningen uitgaf voor zijn bedrijf.

Eén van de populairste producten van De Vegetarische Slager is de hamburger. Die kwam weliswaar als duurste vegetarische burger uit de test van de Consumentenbond, maar is volgens het testpanel ook veruit de lekkerste.

Ingrediënten vegetarische hamburger

Wat zit er in de 'mc² Burger', zoals Korteweg de hamburger heeft genoemd?

De basis van de vleesvervanger is soja, een eiwitrijke en vezelrijke boon. Op de achterkant van de verpakking staat dat 70 procent van de burger bestaat uit soja-structuur, dat weer bestaat uit water, soja-eiwit, tarwe-eiwit en tarwezetmeel.

De soja die het bedrijf gebruikt is niet genetisch gemanipuleerd en komt uit kleinschalige teelt waar geen bossen voor worden gekapt. De Vegetarische Slager haalt de soja uit Zuid-Amerika buiten de Amazone, het Middenwesten van de VS, Canada en delen van Azië.

Verder is er raapzaadolie in de hamburger verwerkt, alsook ui, eiwit van vrije-uitloopkippen (let op: dus niet veganistisch), uien-extract, zetmeel en de nodige kruiden en specerijen. Andere toevoegingen zijn dextrose, verdikkingsmiddel (carrageen), aroma's, palmvetpoeder, zout, ijzer en vitamine B12.

Voedingswaarde

Kijk je naar de voedingswaarde, dan valt op dat de hamburger van De Vegetarische Slager minder calorieën bevat dan de rundvleesburgers van Albert Heijn en McDonald's, net als de AH-vegaburger. Ook het aantal verzadigde vetten is relatief laag.

 

Overigens concludeerde de Consumentenbond in 2017 dat aan veel vegetarische burgers eiwitten uit tarwe en ei zijn toegevoegd om het gehalte op te krikken.

In de vleesvervangers zit over het algemeen ook voldoende ijzer, constateert de Consumentenbond. Dat is deels van nature aanwezig en deels toegevoegd.

Verder is aan de helft van de burgers vitamine B12 toegevoegd, dat nodig is voor de aanmaak van rode bloedcellen. Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten, zoals melk, vlees, vis en eieren.

LEES OOK: We proefden de eerste plantaardige biefstuk die je in de supermarkt kunt kopen voor € 3,49 – dit is ons oordeel