Er gaan al langer geruchten dat de Amerikaanse autofabrikant Rivian een fabriek in Europa wil gaan bouwen. Aanvankelijk leek het erop dat deze nabij Bristol in het Verenigd Koninkrijk zou gaan komen, maar dat lijkt steeds onzekerder te worden.

Het lijkt erop dat Nederland hoger op de lijst van potentiële locaties komt te staan. Onlangs liet het ministerie van Economische Zaken en Klimaat al weten dat het officieel in gesprek is met Rivian om de mogelijkheden te bekijken voor een productielocatie in Nederland.

Daarbij komt nu VDL Nedcar, de autobouwer uit het Limburgse Born, in beeld. Meerdere bronnen van dagblad De Limburger melden dat VDL in december een delegatie naar de Rivian-fabriek de Verenigde Staten stuurt. De delegatie zou bestaan uit onder andere ingenieurs.

Misschien zelfs een volledige overname VDL Nedcar

Maar de geruchten gaan verder, want Robert J. Scaringe, oprichter en CEO van Rivian, zou mogelijk een overname van VDL Nedcar op het oog hebben. Vanzelfsprekend liet een woordvoerder van VDL zich hier verder niet over uit, bij navraag van De Limburger. Wel gaf de woordvoerder aan: “Als het om de toekomst van VDL Nedcar en het behoud van werkgelegenheid gaat, dan sluiten wij geen enkel scenario uit.”

De Amerikaanse autofabrikant Canoo meldde zich eerder al bij VDL om de productie van diens auto's te laten uitvoeren. Maar deze deal lijkt nu op losse schroeven te staan. De komst (of overname) van Rivian zou dus welkom zijn in Born.

Ondertussen is Rivian in Amerika ook bezig met een nieuwe fabriek. Deze moet in Texas gebouwd gaan worden. En dit alles terwijl het bedrijf nog maar mondjesmaat auto's levert aan klanten.

De productie van de Rivian R1T (de pickup-truck) en de R1S (de SUV) lijkt niet erg op gang te komen. Dat viel ook Elon Musk, CEO van Tesla, op die zijn ongevraagde advies aanbood.

Rivian heeft een monsterdeal van 100.000 bestelbussen voor Amazon op zak. Deze moeten voor 2030 geleverd zijn. Daarnaast is Ford Motors grootaandeelhouder, al is de samenwerking tussen de twee voor een auto onlangs opgezegd.

Gekte op de beurs met Rivian

Rivian ging onlangs naar de beurs en haalde daarmee bijna 12 miljard dollar op. Het was daarmee de grootste beursgang van dit jaar.

Vlak daarna steeg het aandeel explosief. Rivian was even ruim 150 miljard dollar waard op de beurs. Op het moment van schrijven is de beurswaarde van Rivian zo'n 100 miljard dollar.

LEES OOK: Dit is Rivian, de Tesla-uitdager waar Ford $500 miljoen in heeft gestoken