Via Twitter biedt topman Elon Musk van Tesla gratis advies aan concurrent Rivian.

Musk denkt dat Rivian zich moet focussen op het stroomlijnen van de productie in de huidige fabriek voordat het een nieuwe fabriek gaat bouwen.

De maker van elektrische auto’s Rivian groeit heel hard en wil een tweede fabriek in de VS en een derde in Europa.

De bouwer van elektrische auto’s Rivian kreeg woensdag ongevraagd advies van Elon Musk, CEO van Tesla. Rivian heeft nog geen enkele auto aan klanten geleverd en heeft de productie ervan zelfs meerdere keren uitgesteld. Toch is het al bezig met een locatie voor de bouw van de tweede fabriek. Deze moet in Texas, nabij Fort Worth komen. Musk heeft zo zijn twijfels bij de gang van zaken.

Via Twitter reageert hij op een artikel van Teslarati over de nieuwe 5 miljard dollar kostende fabriek van Rivian. “ik zou adviseren dat ze eerst de eerste fabriek werkend krijgen. Het is verschrikkelijk moeilijk om op volume te produceren tegen betaalbare kosten per eenheid,” aldus Musk.

Musk kan dit weten, hij heeft genoeg ervaring met opstartproblemen bij de productie. Het kostte Tesla jaren voordat het bedrijf winst boekte en een noemenswaardige hoeveelheid auto’s tegen een schappelijke prijs kon aanbieden. Het eerste voorbeeld hiervan is de Model 3.

De productie van de Model 3 is meerdere keren stilgelegd en klanten klaagden met regelmaat over slechte bouwkwaliteit en andere problemen. Deze problemen lijken inmiddels verleden tijd. Op dit moment is de Tesla Model 3 de best verkochte elektrische auto ter wereld. De teller tikt langzaam maar zeker tegen de miljoen verkochte exemplaren.

Lees ook: Elektrische autofabrikanten halen geld op: Rivian scoort $2,5 miljard van onder andere Amazon en Lucid Motors gaat naar de beurs

Productie bij Rivian verloopt vermoedelijk stroef

Rivian lijkt ook problemen te hebben met het op orde krijgen van de productie. Het is een van de weinige startups die vanaf de start een eigen fabriek heeft. Toch lukt het ze na jaren nog niet om de eerste Rivian R1T van de band te laten rollen. De productie hiervan is al meerdere keren uitgesteld. De auto zou deze maand verschijnen, maar dat is verschoven naar september. Nieuwe bestellingen worden pas begin 2022 geleverd.

De coronapandemie wordt als hoofdverantwoordelijke aangewezen voor de vertragingen. Maar men speculeert ook dat Rivian de hoofdmoot van de productie heeft verschoven naar de 100.000 elektrische busjes die het aan Amazon moet leveren.

Daarnaast maken marktvolgers zich zorgen dat Rivian onvoldoende focus heeft. De tweede fabriek in Texas is namelijk niet de enige uitbreiding die eraan zit te komen. De bouwer van elektrische vierwielers kijkt ook op ons continent naar een locatie voor een nieuwe fabriek.

Rivian R1T. Afbeelding: Jeff Johnson/Rivian
Rivian R1T. Afbeelding: Jeff Johnson/Rivian

Rivian wil een fabriek in Europa

Het lijkt erop dat deze fabriek in het Verenigd Koninkrijk gaat komen, nabij Bristol. Er gaan ook geruchten dat Nederland en Duitsland op de shortlist voor locaties staan. Naar verluidt is Rivian vooral voorstellen van overheden aan het verzamelen om zich tegen gunstige voorwaarden in Europa te kunnen vestigen.

Nederlanders hoeven overigens niet te wachten tot de Europese fabriek er staat om een Rivian R1T of R1S te kunnen aanschaffen. De pickup (R1T) en SUV (R1S) moeten vanaf begin 2022 ook te bestellen en te leveren zijn in Nederland. Al kan dat natuurlijk nog uitgesteld worden.

LEES OOK: ‘Tesla-killer’ Rivian kijkt naar Nederland om een elektrische pick-up en SUV te produceren en zou voor €1 miljard een fabriek willen bouwen