Energieleveranciers zijn druk bezig met het verwerken van de aanpassingen van de energierekening van klanten in verband met het prijsplafond voor energie. Dat is sinds 1 januari 2023 van kracht geworden.

Voor het prijsplafond is relevant hoeveel stroom en gas je verbruikt. Maar daarnaast zijn er ook nog vaste lasten voor de energierekening die je betaalt, ongeacht de hoogte van het verbruik.

Er zijn drie dingen van belang: de vaste kosten die je energieleverancier rekent, de vaste kosten van het netbeheer en de fiscale korting op de energierekening. We nemen ze hieronder door om een beeld te geven met welke kosten je rekening moet houden.

Energieleveranciers rekenen vaste maandelijkse bedragen die losstaan van het energieverbruik. Dit zijn de zogenoemde vaste leveringskosten.

Hieronder geven we een overzicht van hoe dit op jaarbasis uitpakt bij 11 aanbieders in 2023. Te zien is dat die, op een enkele uitschieter na, variëren tussen de 120 euro en 174 euro per jaar.

De tweede vaste kostenpost betreft de zogenoemde netbeheerkosten voor de bedrijven die zorgen voor het transport van gas en stroom naar jouw woning. Er zijn zes netbeheerders in Nederland die elk een regio dekken. De kosten per netbeheerder verschillen en hangen dus af van de plaats waar je woont. Je kunt hier voor gas en hier voor stroom zien welke netbeheerder in jouw woonplaats actief is.

Hieronder geven we de kosten voor respectievelijk stroom en gas van de netbeheerders in 2023 en de totale kosten die je dan betaalt.

Je betaalt voor het netbeheer van gas en stroom, afhankelijk van waar je woont, dus tussen de 471 euro en 588 euro per jaar.

Op je energierekening wordt in 2023 een fiscaal kortingsbedrag van 596,86 euro in mindering gebracht. Deze aftrek dekt in alle gevallen ruimschoots de netbeheerkosten. Dit betekent dat voor de vaste lasten vooral de vaste kosten die je energieleverancier rekent van belang zijn.

LEES OOK: Dit mag je in januari per dag aan gas en stroom verbruiken onder prijsplafond voor energie