• Het prijsplafond voor stroom en gas zorgt vanaf 2023 voor een maximale prijs van 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kWh stroom, gekoppeld aan verbruikslimieten.
  • Intussen zijn de variabele energieprijzen voor nieuwe klanten in oktober nog altijd extreem hoog.
  • Business Insider laat zien hoe groot de verschillen zijn met het beoogde prijsplafond.
  • Lees ook: Prijsplafond gas en stroom: kijk wat je betaalt voor energie in 2023 met deze tool

Het kabinet Rutte heeft dinsdag definitief duidelijkheid gegeven over de steun die huishoudens krijgen om de energierekening betaalbaar te houden. Vanaf 1 januari 2023 komt er een prijsplafond voor gas en stroom, waarbij je tot een bepaalde verbruikslimiet voor gas maximaal 1,45 euro per kuub gaat betalen en voor stroom maximaal 0,40 euro per kWh.

De prijslimieten gaan gelden voor een jaarverbruik tot 1.200 kuub gas en 2.900 kWh stroom. Zit je daar boven, dan betaal je voor het verbruik boven de aangegeven grens de marktprijs.

In november en december dit jaar krijgen huishoudens al een tegemoetkoming in de vorm van een extra korting van 190 euro per maand op de energierekening.

Lees ook: Dit betaal je gemiddeld voor gas met het ‘prijsplafond’: let op als je een huis met laag energielabel hebt

Intussen blijven de marktprijzen voor stroom en gas zeer hoog. Daarbij is er wel een groot verschil tussen de prijzen die energieleveranciers rekenen voor bestaande klanten en de variabele tarieven voor nieuwe klanten met zogenoemde 'modelcontracten'. Laatstgenoemde tarieven worden elke maand aangepast en liggen momenteel veelal boven het niveau van de tarieven die bestaande klanten betalen.

Business Insider vroeg bij vergelijkingsite Energievergelijk.nl de meest recente data op voor de variabele tarieven van nieuwe klanten per 3 oktober. Dit om een beeld te krijgen van de verschillen tussen energieleveranciers.

Hieronder volgen eerst de leveringsprijzen voor gas per kuub, inclusief de energiebelasting, ODE-belasting en de btw

Variabele gasprijs nieuwe klanten: gemiddeld €3,66 per kuub

De gemiddelde variabele gasprijs voor nieuwe klanten ligt per 3 oktober op 3,66 euro per kuub. Vergeleken met begin september is hiermee sprake van een lichte terugval, maar nog steeds gaat het om een extreem hoog prijsniveau.

De variatie tussen aanbieders is ook groot. Dit loopt uiteen van 2,4 euro per kuub bij Next Energy tot 4,63 euro per kuub bij Eneco, WoonEnergie en Oxxio.

Kijk je naar de variabele stroomprijzen voor nieuwe klanten, dan ziet het plaatje er per 3 oktober als volgt uit:

De gemiddelde variabele stroomprijs voor nieuwe contracten ligt op 0,83 euro per kWh en dat is ongeveer even hoog als in september. Ook hier is er flinke variatie met een laagste prijs van 0,50 euro per kWh voor Next Energy en een hoogste prijs van 1,36 euro per kWh voor NLE.

Zoals gezegd kan het goed zijn dat je als bestaande klant lagere tarieven betaalt, al worden ook die bij veel energieleveranciers in oktober en november opgeschroefd. Dit gebeurt onder meer bij grote partijen als Vattenfall, Eneco, Essent en Greenchoice.

Verder is het aardig om te zien hoe groot het verschil is tussen de variabele prijzen voor nieuwe contracten en de prijzen van het beoogde prijsplafond. Voor stroom is de gemiddelde variabele marktprijs ruimschoots het dubbele van de beoogde plafondprijs van 0,40 euro per kWh. En voor gas is de actuele marktprijs voor nieuwe contracten eveneens meer dan twee keer zo hoog als de beoogde plafondprijs van 1,45 euro per kuub.

Tot slot: interessant bij dit alles is uiteraard in hoeverre het in 2023 nog loont om te wisselen van energieleverancier, als het prijsplafond in werking treedt. Dit zal mede afhangen van je energieverbruik. Als je met gas boven de verbruikslimiet van 1.200 kuub per jaar komt, of voor stroom boven de 2.900 kWh, heb je nog steeds te maken met de marktprijzen. De vraag is dan hoe scherp energieleveranciers hierop gaan concurreren.

LEES OOK: Deze grafiek laat zien dat gasprijs nu echt fors daalt op groothandelsmarkt: wat betekent dat voor jou?