Energieaanbieder Vandebron komt in handen van Essent. Vandebron, dat huishoudens en bedrijven aan lokale energieproducenten koppelt, blijft naar eigen zeggen onafhankelijk werken.

Een overnamesom is niet bekendgemaakt.

Volgens topman Matthijs Guichelaar van Vandebron was voor verdere groei een sterke partner nodig. “We willen de overstap naar duurzame energie voor iedereen aantrekkelijk maken. Hiervoor is schaal nodig die we alleen niet kunnen realiseren.” Door samen te gaan met Essent kan Vandebron zijn klanten ook zaken als zonnepanelen en energiebesparingstools aanbieden.

Bij Vandebron werken ongeveer driehonderd mensen. Voor hen verandert niets.

De overname is opvallend omdat Vandebron zich altijd heeft verzet tegen de grote partijen op de energiemarkt. Maar om met duurzame energie te groeien, is schaal nodig, zegt oprichter en CEO van Vandeborn Matthijs Guichelaar in een persbericht.

"We willen de overstap naar duurzame energie voor iedereen aantrekkelijk maken. Hiervoor is schaal nodig die we alleen niet kunnen realiseren. Hoewel we altijd de gevestigde orde hebben uitgedaagd, kiezen we er nu bewust voor onze missie van binnenuit aan te jagen."

Het in 2014 opgerichte Vandebron heeft ruim tweehonderd energiebronnen, vaak boeren met een windmolen of zonnepanelen, en meer dan 200.000 klanten verbonden. Sinds vorig jaar was het al op zoek naar een nieuwe aandeelhouder omdat een van de huidige kleinere aandeelhouders wilde uitstappen. In de zomer werd gemeld dat onder de potentiële partijen branchegenoot Greenchoice zou zijn, maar die gesprekken zijn op niets uitgelopen.

Essent, dat geen eigen energiecentrales heeft, levert stroom en gas aan ruim 2,5 miljoen klanten in Nederland. Het bedrijf is onderdeel van energiereus E.ON, die in verschillende Europese landen zo'n 50 miljoen klanten heeft.

Lees meer over Vandebron: