Groene stroomaanbieder Vandebron wordt binnenkort wellicht gedeeltelijk overgenomen. Gesprekken daarover zijn in een vergevorderd stadium, meldt het Financieele Dagblad.

Het bedrijf dat probeert energie-afnemers direct te koppelen aan producenten van groene stroom, is sinds vorig jaar al jaar op zoek naar een nieuwe aandeelhouder. Dit omdat een van de huidige kleinere aandeelhouders wil uitstappen.

Onder de potentiële partijen zou branchegenoot Greenchoice zijn. Hoewel Vandebron dit niet heeft bevestigd, liet Greenchoice-directeur Martin van Sleeuwen weten dat de eerste gesprekken op niets zijn uitgelopen.

Vandebron zegt nu vergevorderde gesprekken te voeren “met een select aantal partijen” die “kunnen uitmonden in een minderheids- of meerderheidsbelang in Vandebron”.

Het energiebedrijf zegt niet om welke partijen het gaat. Op dit moment hebben medeoprichters Aart van Veller en Matthijs Guichelaar de meerderheid van de aandelen in handen.

Concurrentie is moordend

Vandebron is niet de enige die op zoek is naar een overnamepartij. Concurrent Greenchoice nam in 2018 branchegenoot Qurrent over en Nuts Groep kocht de Nederlandse Energiemaatschappij.

De consolidatie vindt plaats in een markt waar de concurrentie moordend is. Klanten kiezen hun energieaanbieder vooral op basis van prijs, blijkt uit cijfers van de Autoriteit Consument & Markt.

Energiebedrijven hebben last van die prijsdruk. Bij Greenchoice kelderde winst vorig jaar van 11 miljoen euro naar 4 miljoen euro. Vandebron, dat ook te maken heeft met aanloopverliezen, leed een nettoverlies van 11,7 miljoen euro.

Vandebron wil komende jaren de omzet per klant verhogen door onder meer elektrisch laden aan te bieden voor klanten met een elektrische auto, in de hoop zo klanten aan zich te kunnen binden.

Lees meer over energie: