De afgelopen twee jaar is de belangstelling voor groene stroom nog verder toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Pricewise. Zij zagen in die periode het totale aandeel van groene stroom stijgen tot 85 procent van de verkochte contracten.

Bij verkoop van groene stroom gaat het ook steeds vaker om “echte” nieuwe groene stroom. Het aanbod van groene stroom uit wind en zon in de EU stijgt en dus zien leveranciers zich minder vaak genoodzaakt om Noorse waterkrachtcertificaten in te kopen.

Uit een eerder onderzoek van Pricewise bleek dat een flink deel van de Nederlanders bereid is om extra te betalen voor groene stroom. “Steeds meer mensen vinden het klimaat en schone energie belangrijk”, zei directeur Hans de Kok daarover. Ondanks het feit dat slechts een deel daarvan bereid is daadwerkelijk meer geld neer te leggen, ziet Pricewise dus wel een verdere toename in de verkochte groene contracten.

Het aandeel van oranje stroom, groene stroom die in ons eigen land wordt opgewekt, neemt sinds het begin van 2017 niet veel meer toe. Volgens de vergelijker is dat te verklaren aan de hand van de markt voor dat type stroom. De prijzen voor dit soort groene stroom zijn hoog ten opzichte van stroom van buiten Nederland, veel bedrijven zoals de NS en Schiphol willen ook oranje stroom en er zijn weinig nieuwe toetreders aan de aanbiederskant.

Nieuwe productie binnen Nederland blijft achter bij de vraag

Door de grote vraag naar oranje stroom loopt de prijs flink op en particulieren die groene stroom uit Nederland willen halen, moeten daarom flink in de buidel tasten. Volgens de gegevens van Pricewise liggen de verkoopprijzen gedurende 2018 en 2019 steeds tussen de 5 en 10 procent hoger dan bij "gewone" groene stroom elders uit de EU.

Naast de enorme toename van de vraag naar oranje stroom door bedrijven als de NS, constateert de prijsvergelijker ook dat er de afgelopen twee jaar niet veel nieuwe toetreders zijn bijgekomen. Daardoor heerst er extra schaarste op de markt van de zo gewilde Nederlandse groende stroom. Sommige leveranciers verkopen bovendien alleen hun eigen oranje stroom, zodat dit type stroom bij die energieleverancier nog schaarser is.

Er is nog wel een toename te zien van de beschikbaarheid van stroom uit "hernieuwbare bronnen" in Nederland, maar dat is vooral de productie uit zon. De totale extra productie over vorig jaar is 8 procent, te weinig om flinke prijsstijgingen ten opzichte van groene productie uit het buitenland te voorkomen.

Bedrijven spelen slim in op de vraag

De toegenomen belangstelling van consumenten gaat ook gepaard met slimmere aanbiedingen van energieleveranciers. Stroometiketten worden duidelijker, zodat mensen betere keuzes kunnen maken, zo constateert Pricewise. Ook verkopen ze beter passende producten voor bijvoorbeeld mensen met eigen zonnepanelen.

Sommige leveranciers maken zelfs een platform waarop je energie kunt salderen, zodat je bij andere particulieren oranje stroom kunt inkopen. Daarnaast zorgen leveranciers zoals Powerpeers en Vandebron ervoor dat je je eigen bron kunt kiezen. Zo kun je dan specifiek stroom afnemen van een windmolen bij een boer. Op die manier zijn er in ieder geval veel meer soorten producten beschikbaar om uit te kiezen.

Lees mee over stroom: