“Het is onbeschrijfelijk wat wij hebben meegemaakt”, aldus de van corruptie verdachte Roermondse politicus Jos van Rey. Hij noemde voor de rechtbank in Rotterdam de doorzoeking van zijn woning en die van zijn kinderen “een inval, een van de grootste doorzoekingen sinds de Tweede Wereldoorlog”.

De rechtszaak tegen Van Rey, die eigenlijk eind 2015 zou plaatsvinden, is maandag van start gegaan. De oud-wethouder wordt verdacht van het aannemen van smeergeld, het ronselen van stemmen en verstrekken van vertrouwelijke informatie aan partijgenoot Ricardo Offermanns om hem te helpen bij zijn sollicitatie naar het burgemeesterschap van Roermond. Bovendien wordt Van Rey verdacht van het witwassen van 175.000 euro.

Vanwege deze schandalen legde Van Rey, die in 1974 zijn politieke carrière begon in de gemeenteraad van Roermond, op 22 oktober 2012 zijn wethouderschap en lidmaatschap van de Eerste Kamer neer.

Grote impact op leven Van Rey

Van Rey zei in zijn openingswoord dat de doorzoeking in zijn woning in Herten en de daaropvolgende mediastorm “grote impact” hebben gehad op zijn leven en dat van zijn gezin.

De aantijgingen van het Openbaar Ministerie en de slepende procedure hebben hem en zijn familie “in ellende gestort”. Van Rey herhaalde zijn woorden die hij sprak bij zijn afscheid uit de Eerste Kamer: “Ik ben vermoord, maar ik leef nog.”

Vertrouwen in rechtstaat

De rechtbank ging aan het begin van het proces in op Van Reys uitspraken dat hij het vertrouwen in de rechtstaat was verloren. "We zitten hier om dat te waarborgen'', zei de rechtbankpresident aan het begin van een reeks zittingsdagen.

In april zijn acht dagen uitgetrokken voor de feitenbehandeling van de zaak. In mei volgen het requisitoir van het Openbaar Ministerie en vijf dagen waarop de advocaten hun pleidooi kunnen houden. Uiterlijk 7 juni moet de inhoudelijke behandeling zijn afgerond.

Gewezen werd op de enorme aandacht voor de zaak in de media. Het dossier telt meer dan 100 dossiers en beslaat volgens de rechtbank ruim 31 gigabyte.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl