De weg naar succes is voor iedereen anders. Voor sommigen is het carrièrepad vrij rechttoe, rechtaan, voor anderen totaal niet.

De één solliciteerde voor een stage omdat ze geen zin had in haar scriptie (Eva Jinek), de ander was op zijn vijfentwintigste al bezig om een miljoenenbedrijf op te starten (Jitse Groen).

Om te laten zien dat er niet één weg naar de top is, tonen we wat 6 succesvolle Nederlanders deden op hun vijfentwintigste.


Eva Jinek vlucht voor de scriptie van haar studie geschiedenis en loopt stage bij Charles Groenhuijsen in Washington D.C. – 25 jaar in 2003

NOS op 3 journaal Eva Jinek

Eva Jinek begint in 1997 aan haar studie geschiedenis, maar na een tijdje lokt een opleiding regie fictie. Ze meldt zich aan, maar wordt afgewezen, reden om weer verder te gaan met geschiedenis.

Niet veel later, zo rond haar 25ste, loopt ze vast tijdens het schrijven van haar scriptie. Op dat moment stuit ze op een stagevacature voor assistent bij NOS-correspondent Charles Groenhuijsen in Washington.

Vereisten? Kennis en interesse in Amerika en beheersing van de Engelse taal. Een makkie voor Jinek, die opgroeide in de VS. Tijdens haar stage doet ze vooral productiewerk, zoals het uitzetten van verhalen, voor Groenhuijsen, VRT-correspondent Greet De Keyser en NOS-radiocorrespondent Tim Overdiek.

Na haar stage wijst Groenhuijsen haar op een vacature op de buitenlandredactie van de NOS en schrijft een referentiebrief.

Het blijkt de perfecte motivatie. Zes maanden nadat ze stopte met haar scriptie, studeert ze eenmaal thuis meteen af en wordt aangenomen als buitenlandredacteur bij de NOS.


Geert Wilders was een doorsnee bureaucraat – 25 jaar in 1987

Rond z'n 25ste was Geert Wilders een doorsnee bureaucraat. In 1987 werkte hij als wetstechnisch medewerker voor de Sociale Verzekeringsraad. Van 1984 tot 1986 had hij een baan gehad als medewerker bij de afdeling Verdragen bij de Ziekenfondsraad.

In zijn jeugd was Wilders al wel geëngageerd geraakt door reizen naar Israël, het land waar hij een grote bewondering voor kreeg. Pas in 1990, op zijn 28ste zette hij de eerste schreden in de politiek. Wilders werd beleidsmedewerker sociale zaken en speechschrijver voor de VVD-fractie in de Tweede Kamer.

In 1998 komt hij voor het eerst op de VVD-lijst voor de landelijke verkiezingen. Hij woont in de Utrechtse wijk Kanaleneiland in een flatje boven een klein winkelcentrum. Op dat moment is Wilders nog niet erg bekend, maar hij heeft zijn haar al wel geblondeerd.

In het Utrechts Nieuwsblad zegt hij dat jaar: "Ik woon op Kanaleneiland en zie dagelijks de kleine criminaliteit om me heen. Daar moet dringend wat aan worden gedaan."

Regelmatig zijn stukken die Wilders samen met kopstukken als Frits Bolkestein en Frans Weisglas schrijft in de pers terug te vinden. Hij staat bekend als iemand die kleur geeft aan de VVD en fel debatteert.


Alexander Klöpping start met de Universiteit van Nederland en zit regelmatig bij De Wereld Draait Door – 25 jaar in 2012

2011-03-16 19:19:41 AMSTERDAM - Portret van Alexander Klopping. ANP FREEK VAN DEN BERGH

Zat Alexander Klöpping als jonge twintiger nog in een 'identiteitscrisis', nadat hij tot talking head was gebombardeerd door De Wereld Draait Door en hij zijn bedrijf The Gadget Company had verkocht, op zijn 25ste wist hij precies wat hij wilde doen.

Waarom? Omdat hij weer een project had waar hij zich op kon storten: de Universiteit van Nederland. Colleges van de beste professoren waarbij je niet anders kunt dan aan de lippen van de docent hangen.

Aan NRC vertelt Klöpping: "Ik kwam op het idee toen ik met Marten Blankesteijn in de trein zat, en we een college keken van professor Michael Sandel. Amerikaanse universiteiten zetten steeds vaker hele collegereeksen online, en wij waren allebei betoverd door deze man. In zijn college over Recht neemt hij een stampvolle collegezaal op een zeer indrukwekkende manier mee in een ethisch probleem. Nadat we het college ademloos hadden bekeken wisten we: dit moeten we in Nederland ook hebben.”

Het was een eitje voor Klöpping om dat jaar de financiering bij elkaar te halen en het idee van de grond te brengen. Vandaag de dag bestaat het initiatief nog altijd, al is de ondernemer inmiddels volle bak bezig met Blendle.


Jitse Groen is al vier jaar bezig met Thuisbezorgd.nl – 25 jaar in 2003

Youtube / Getstartednl - Jitse Groen in 2010

Het idee om Thuisbezorgd.nl op te zetten, krijgt Jitse Groen op zijn 21ste tijdens een familiefeestje op het platteland van Noord-Holland. Ze kijken online of ze Chinees konden bestellen, maar ze kunnen alleen bij twee restaurants terecht voor pizza. En die zitten alleen in Amsterdam.

Groen koestert het plan om alles te bezorgen, van koelkast tot bloemen. Maar na twee jaar staan er nog steeds alleen bezorgrestaurants op de website. Twee jaar lang twijfelt Groen of hij wel door moet gaan met de bezorgdienst.

Tegenover Intermediair vertelde Groen: "Hoewel ik achteraf spijt heb dat ik mijn studie niet heb afgemaakt - de eerste drie jaar heb ik best aardig gestudeerd, als ik me wat meer had ingespannen, had ik het gehaald - is niet afstuderen mijn beste 'nee' geweest. Als er een klant belt terwijl je een tentamen hebt, dan ga je voor die klant. Een goed idee bedenken duurt twintig seconden. Ermee doorgaan, dat is de grootste horde."

De tijd rond zijn vijfentwintigste is een keerpunt voor Groen. Hij ziet het breedbandinternet doorbreken en het aantal klanten groeien. Een jaar later stopt hij met zijn studie. Dat hij inmiddels bijna miljardair is, heeft volgens hemzelf alles te maken met koppigheid.


Armin van Buuren studeert rechten, breekt definitief door en begint met radioprogramma A State of Trance – 25 jaar in 2001

Armin van Buuren - 002 Basic Instinct

Armin van Buuren wil eigenlijk na het gymnasium geneeskunde studeren, maar wordt uitgeloot en gaat dan maar rechten doen. Pas na drie jaar (als hij 23 is), vindt hij het 'een beetje leuk' worden.

Voor die tijd weet de dj niet goed wat hij met zijn leven aanmoest. Hij heeft niks met de studentenverenigingen en is vrijwel altijd aan het produceren in zijn studio.

Van Buuren scoort zijn eerste hit in 1997 met 'Blue Fear'. In 1999 stelt collega Tiësto hem voor aan David Lewis, waardoor hij vaker aan de bak kan in de Verenigde Staten en Engeland. Een gouden zet, want op zijn vijfentwintigste, in 2001, breekt Van Buuren echt door en komt binnen in de DJ Mag Top 100 op nummer 27.

Hetzelfde jaar start Van Buuren met zijn eigen radioprogramma 'A State of Trance' dat via het internet te beluisteren is en verschillende radiostations op de wereld (inmiddels 84 landen, 100 radiostations en met 37 miljoen luisteraars). In 2004 studeert Van Buuren af en kan hij zich écht op zijn carrière richten.


John de Mol produceert De Showbizzquiz en heeft zijn eigen productiebedrijf opgestart – 25 jaar in 1980

John de Mol op 25-jarige leeftijd in 1980.

John de Mol rolt de mediawereld in als zijn vader directeur is van de piratenzender Radio Noordzee. Hij wordt technicus en mag al snel zelf platen aan elkaar praten. Bij Studio Sport monteert De Mol hoogtepunten uit voetbalwedstrijden aan elkaar en bij de TROS begint hij als assistent-producer.

Op zijn 23ste kan hij, dankzij het snelle vertrek van zijn superieuren, aan de slag als freelance producer van De Showbizzquiz. Op dat moment is hij al getrouwd met Willeke Alberti, waarmee hij in 1979 zoontje Johnny krijgt.

In 1980, als De Mol 25 is, blijkt de koek toch echt op. De twee gaan scheiden. Een jaar eerder heeft hij zijn eigen onafhankelijke productiemaatschappij opgericht: John de Mol Producties. Op zijn 25ste en de jaren daarna is hij vooral bezig met losstaande programma’s zoals muziekspecials.

Na een paar jaar Showbizzquiz scoort De Mol een enorme hit met Popformule en later Medisch Centrum West. De rest is geschiedenis.

Lees meer: