• Indeed wordt het vaakst gebruikt door actief werkzoekenden, maar is niet de favoriet van werkgevers en intermediairs.
  • Werkgevers gebruiken het liefst Werk.nl en bij intermediairs is Vacant het populairst. Dat blijkt uit onderzoek van Intelligence Group.
  • Een groot deel van de meest gebruikte jobboards zijn onderdeel van uitzendbureaus.
  • Intermediairs zetten vaak meer (gratis) sites in. Bekende betaalde sites zijn populairder onder werkgevers.
  • De nieuwe zoekfunctie van Google gericht op vacatures is nog niet meegenomen in het onderzoek, maar deze kan een grote impact hebben op de arbeidsmarkt.

Werkgevers en intermediairs plaatsen hun vacatures vooral op plaatsen waar werkzoekenden niet vaak kijken. Dat blijkt uit onderzoek van Intelligence Group. De gratis sites bieden veel vacatures aan, maar zijn minder populair bij baanzoekers.

Ook blijkt dat de markt wordt gedomineerd door een aantal grote sites, die vaak in handen zijn van grote uitzendbureaus zoals Randstad en YoungCapital.

Verder komt uit het onderzoek naar voren dat techreuzen als Microsoft, Google en Facebook populair zijn onder actief werkzoekenden. De komst van de vacaturezoekfunctie van Google op de Nederlandse markt zal naar verwachting grote impact hebben op de vacaturemarkt.

Uit het onderzoek blijkt dat de vier populairste vacaturesites waar naar werk wordt gezocht dit jaar gelijk zijn gebleven. Indeed, eigendom van Recruit Holdings Ltd., blijft het meest favoriete jobboard onder actief werkzoekenden.

De tweede plek gaat naar LinkedIn, onderdeel van Microsoft. De derde en vierde plek liggen dichter bij huis: Nationale Vacaturebank, behorende bij DPG Media, gevolgd door Monsterboard, onderdeel van Randstad. Opvallend is dat Facebook dit jaar Werk.nl voorbij is gegaan en dat Randstad is ingehaald door Google.

Begin dit jaar werd al veel gespeculeerd over de komst van Google for Jobs op de Nederlandse markt. Inmiddels is die zoekfunctie geïntegreerd in de zoekresultaten. Daarvoor wordt samengewerkt met Randstad (en haar zusterbedrijven zoals Tempo Team en Yacht), Monsterboard, Intermediair en de Nationale Vacaturebank.

De nieuwe functie van Google is sinds 25 augustus beschikbaar, maar die is nog niet meegenomen in het onderzoek van Intelligence Group.

Deze functie kan een grote impact hebben op de vacaturemarkt, stelt Ton Sluiter, manager data en innovatie bij Intelligence Group. "Google heeft vrij lang gewacht om de functie uit te brengen op de Nederlandse markt. Ze hebben kunnen leren hoe het spelletje werkt in de andere (internationale) markten en daarmee het vertrouwen gekregen om het ook hier te lanceren."

Lees meer: Google rolt speciale zoekfunctie voor vacatures uit in Nederland – en bindt meteen een paar grote vacaturesites aan zich



Werkgevers gaan voor Werk.nl

Aan de vraagkant wordt gezocht naar potentiële werkgevers door werkgevers en intermediairs. Het valt op dat onder werkgevers vacaturesites van eigen bodem populairder zijn geworden.

In de analyse van de vraagkant van jobboards zijn LinkedIn, Facebook, Google en Indeed echter niet meegenomen. Hiervoor kan namelijk niet het aantal geplaatste vacatures berekend worden.

Onder werkgevers heeft dit jaar Werk.nl, onderdeel van het UWV, een opmars gemaakt naar de eerste plaats.

Nationale Vacaturebank staat op de tweede plaats, gevolgd door Jobbird dat onderdeel is van YoungCapital. StudentJob, dat op een negende plek binnenkomt in de top 10, is ook onderdeel van YoungCapital. Vorig jaar stond deze site niet eens in de top 50.

Ook Vacant, onderdeel van Hanze Media Groep, is flink gestegen van de elfde naar de vierde plek. Glassdoor, net als Indeed onderdeel van Recruit Holdings Ltd., is sterk gedaald. Het jobboard voerde vorig jaar de lijst nog aan, maar is nu gezakt naar de zesde plaats.

Intermediairs kiezen voor Vacant

Bij de intermediairs neemt Vacant de eerste plek in. Werk.nl volgt op de tweede plek. Ook Jobbird, Werkzoeken.nl en Jobsonline staan weer in de top 10.

Opvallend is dat Nationale Vacaturebank op de achtste plek een stuk minder populair is onder intermediairs dan werkgevers, waar deze op plek twee te vinden is.

Een opvallende stijger aan de kant van de intermediairs is JobDelta, die vorig jaar niet in de top 50 stond, maar nu op de vijfde plek staat. Deze jobboard komt onder werkgevers niet in de top 10 voor.

Een van de belangrijkste verklaringen voor de verschillen tussen de voorkeuren van intermediairs en werkgevers, is dat intermediairs vaak meer (gratis) sites inzetten. Dit terwijl werkgevers voor meer betaalde sites met sterkere merken kiezen.



Lees meer over solliciteren: