Premium content ophalen

Managers hebben meestal amper de tijd of de mogelijkheid om iedere curriculum vitae goed te analyseren. Vaak beslissen ze al binnen zes seconden of je wel of niet geschikt bent voor de vacature.

Wil jij op gesprek uitgenodigd worden? Dan heb je een reeks vaardigheden nodig én een perfecte cv om deze kwaliteiten aan te stippen.

Hieronder vind je negentien zaken die je direct van je cv kan schrappen.


1. Irrelevante werkervaring

19-dingen-om-meteen-van-je-cv-te-schrappen-als-gaat-solliciteren-irrelevant-werkervaring

Ja, misschien was je de ‘koning van de milkshakes’ toen je zestien was, maar tenzij je wederom in dat vakgebied aan de slag gaat, kun je dit soort zaken beter achterwege laten.

Of zoals Alyssa Gelbard, carrière-expert en oprichter van Résumé Strategists zegt: werkervaring uit het verre verleden die niet direct relevant is voor de baan, kan een andere dimensie tonen die nuttig is. Maar voeg deze ervaring alleen toe, als het gaat om een extra vaardigheid die aansluit op de positie waar je naar solliciteert.


2. Meer dan één telefoonnummer

Je kunt het beste alleen je mobiele nummer op je cv zetten, zodat je zelf weet wie jou heeft gebeld en zeker bent van hoe je voicemail klinkt.


3. Je hobby's

In veel gevallen is er niemand geïnteresseerd.

Als het niet relevant is voor de baan, dan is het een verspilling van de ruimte op je cv en de tijd van het bedrijf.


4. Te veel tekst

Gebruik je een enkele regelafstand en lettergrootte 8 om alles op één pagina te proppen? Dan is dat een 'epic fail', zegt J.T. O'Donnell, een carrière-expert.

Ze raadt aan om veel witruimte te gebruiken en niet met de marge te gaan klooien. Amanda Augustine (ook carrière-expert) sluit zich hier bij aan: "Laten we eerlijk zijn: iemand kijkt vluchtig naar je cv, je ogen slaan gedeeltes over als ze bestaan uit grote lappen tekst."


5. Te veel bulletpoints gebruiken

Een soortgelijke vergissing is om veel bulletpoints in je cv te zetten. Augustine noemt het ook wel 'death by bullets'.

"Als bij ieder stuk tekst bullets staan, heeft dat hetzelfde effect als een groot blok tekst: je ogen hebben er geen aandacht voor", zegt de expert.

Augustine legt uit dat je bullets het beste kunt gebruiken als je aandacht wil vragen voor belangrijke informatie. "Als je voor alles een bullet zet, is alles belangrijk, waardoor niets meer opvalt."


6. Inconsistente opmaak

De opmaak van je cv is net zo belangrijk als de inhoud, stelt Augustine.

Volgens haar is kun je het beste gaan voor een opmaak waarbij de manager makkelijk je cv kan scannen en er wat belangrijke kwaliteiten en doelen uit kan halen.

Heb je eenmaal een opmaak gekozen, houd je er dan aan vast. Kies je er bijvoorbeeld voor om de datum voluit te schrijven, doe dat dan in je hele document.


7. Een onprofessioneel e-mailadres gebruiken

Gebruik je nog altijd een oud e-mailadres à la [email protected]? Dan is het tijd om een nieuwe te kiezen. Het kost maar een paar minuten tijd en is gratis.


8. Je huidige bedrijfsinformatie

19-dingen-om-meteen-van-je-cv-te-schrappen-als-gaat-solliciteren-bedrijfsinformatie

Amdur schrijft op NorthJersey.com: "Het is niet alleen gevaarlijk,  het is ook dom. Wil je echt dat je gebeld wordt op het nummer van je huidige baan? Hoe ga je daar dan mee om? En daarbij: je huidige werkgever heeft waarschijnlijk inzicht in je e-mail en telefoontjes. Dus wil je niet ontslagen worden, dan kun je beter niet je huidige bedrijfsgegevens vermelden.


9. De naam van je baas

Vermeld nooit de naam van de baas, tenzij je 100 procent zeker weet dat het helemaal oké is als je potentiële werkgever je huidige baas contacteert. Maar zelfs dan, kun je volgens Gelbard beter alleen de naam van je baas op je cv zetten als het écht een klinkende naam is.


10. Bedrijfsspecifiek jargon

"Bedrijven hebben vaak hun eigen namen voor zaken, denk aan eigen software, technologieën en processen", aldus Gelbard. "Zorg dat je alleen termen gebruikt op je cv die de potentiële werkgever ook kent."


11. Ervaring van meer dan vijftien jaar geleden

Ga je banen noemen van vóór het jaar 2000, dan verlies je de aandacht van de manager. De meest relevante werkervaring zou van de afgelopen vijftien jaar moeten zijn, stelt Augustine.

Vergelijkbaar: zet nooit een datum bij opleidingen en certificaten die ouder zijn dan vijftien jaar.


12. Salarisinformatie

"Sommige mensen vermelden hoeveel ze per uur verdienden", zegt Nicolai. Deze informatie is compleet nutteloos en je geeft hiermee een verkeerd signaal af.

Vacatureplatform Adzuna.com stelt dat je beter niet je beoogde salaris op je cv zet. "Dit document moet jouw professionele vaardigheden en ervaringen laten zien, salaris komt later wel ter sprake."


13. Ouderwetse lettertypen

19-dingen-om-meteen-van-je-cv-te-schrappen-als-gaat-solliciteren-lettertype

"Laat Times New Roman voor wat het is, het is een ouderwets lettertype", stelt Hoover. "Gebruik liever een standaard font als Arial."

Wees je ook bewust van hoeveel punten je lettertype is. Het doel is om je cv er mooi en strak uit te laten zien, maar het moet ook makkelijk te lezen zijn.


14. Gekke lettertypes

Lettertypes met krullen zijn een turn-off, volgens O'Donnell. "Mensen proberen vaak hun cv chic te laten lijken met een uitgesproken lettertype, maar verschillende onderzoeken laten zien dat deze moeilijker te lezen zijn en de recruiter minder informatie over jou opslaat."


15. Irritante clichés

CareerBuilder vroeg 2201 managers naar wat de meeste mensen fout doen op hun cv. Zij kwamen met woorden en zinnen als 'go-getter' en 'think outside the box', in het Nederlands te vergelijken met clichés als 'mensenmens' en 'geen negen-tot-vijf-mentaliteit'.

Termen die werkgevers liever zagen: 'bereikt', 'geleid', 'opgelost', 'gelanceerd'. Maar alleen als je deze woorden niet te vaak gebruikt in je tekst.


16. Redenen waarom je een bedrijf of positie verlaat

Kandidaten denken vaak: "Als ik nou uitleg waarom ik stop met deze functie, groeien mijn kansen."

"Fout", zegt Nicolai. "Opsommen waarom je ergens bent weggegaan is irrelevant voor je cv. Dit is niet het moment om over dit soort zaken te beginnen. Gebruik hier liever het sollicitatiegesprek voor."


17. Een uitleg waarom je deze baan wilt

Dat is waar sollicitatiebrieven en -gesprekken voor zijn!

Je cv is niet de plek om te beginnen over waarom jij perfect zou zijn voor de baan. Je vaardigheden zouden voor zich moeten spreken. Doen ze dat niet, dan heb jij je cv verkeerd opgesteld of past deze baan niet zo goed bij je.


18. Algemene uitleg van prestaties

Zeg niet simpelweg dat je X, Y of Z hebt bereikt, laat het zien door feiten te presenteren.

Bijvoorbeeld: zeg in plaats van 'verkoop gegroeid' liever 'project X zorgde voor een Y-procent groei in verkoop'.


19. Banen waar je maar heel kort hebt gewerkt

Vermijd het vermelden van banen waar je maar kort hebt gewerkt, stelt Gelbard. Vooral als het gaat om functies die je zelf niet leuk vond of waar je na korte tijd werd ontslagen.

LEES OOK: 23 verrassende zaken die mede bepalen of je een baan wél of niet krijgt

Premium content ophalen