De horeca kan weer last krijgen van grotere personeelstekorten dit najaar, als de herhaalcampagne voor het coronavaccin eind september van start gaat. Jongeren die normaal gesproken baantjes in de horeca nemen, kunnen er dan weer voor kiezen om bij te springen voor de GGD.

Intussen ligt het aantal vacatures in de horeca de laatste maanden minimaal 30 procent hoger dan in dezelfde maanden in 2021, zo blijkt uit vrijdag gepubliceerde een analyse van onderzoeksbureau Intelligence Group.

Toch is de situatie niet volstrekt hopeloos voor de horeca. Er komt naar verwachting namelijk arbeidspotentieel vrij bij maaltijdbezorgdiensten die last hebben van een post-coronadip. Op het hoogtepunt van de coronapandemie waren maaltijdbezorgdiensten extreem populair in verband met de veelvuldige lockdowns.

Volgens Intelligence Group maken huishoudens door de hoge inflatie, die druk zet op de bestedingen, momenteel andere keuzes. Hierbij worden er minder maaltijden besteld.

"Vanaf maart 2022 staan er ten opzichte van de periode daarvoor al beduidend minder vacatures open in de bezorging bij partijen zoals Thuisbezorgd, Just Eat, Getir, Gorillas en Flink", signaleert Intelligence Group. De verwachting is dat deze trend zal doorzetten.

Tekenend is in dit verband met het aangekondigde vertrek van maaltijdbezorger Deliveroo uit Nederland. Daardoor komt volgens Intelligence Group naar een groep van zo'n 4.500 bezorgers beschikbaar voor ander werk.

Volgens directeur Geert-Jan Waasdorp van Intelligence Group heeft de horeca een unieke kans om extra arbeidspotentieel aan te trekken. "Voor terrassen, bediening maar ook in de keuken als afwasser heeft deze doelgroep al ervaring met de gewenste flexibiliteit, werktijden en klantgerichtheid."

LEES OOK: Extreem tekort aan ingenieurs, monteurs en andere technici om projecten voor verduurzaming van de grond te krijgen