• Werkgevers zijn het meest enthousiast over afgestudeerden in de studie commerciële rechtspraktijk van de Universiteit van Amsterdam, blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van carrièreplatform Magnet.me.
  • Over het algemeen zijn afgestudeerden van de Erasmus Universiteit Rotterdam het meest in trek op de arbeidsmarkt.
  • Jonge professionals met een business- of bèta-achtergrond blijven onverminderd populair bij werkgevers door de digitalisering die de afgelopen jaren is ingezet.
  • Lees ook: Er kan wat gedaan worden aan extreme krapte aan technici op arbeidsmarkt: hogere salarissen!

Afgestudeerden van de masteropleiding commerciële rechtspraktijk (privaatrecht) aan de Universiteit van Amsterdam zijn dit jaar het meest in trek bij werkgevers. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van carrièreplatform Magnet.me naar de meest populaire studies en onderwijsinstellingen op de arbeidsmarkt.

De Amsterdamse opleiding stoot hiermee de master Strategic Management van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) van de troon. Die staat dit jaar op de nog altijd felbegeerde derde plek.

Ondanks deze verschuiving op de lijst blijven pas afgestudeerden met een Rotterdamse bul onverminderd geliefd onder werkgevers, net als vorig jaar. In de top vijftig van meest populaire studies komen dertien van de Erasmus Universiteit Rotterdam vandaan, twee meer dan in 2021.

Werkgevers willen jonge professionals met digitale kennis

Op plaats twee in de lijst van Magnet.me staat de opleiding Data Science and Marketing Analytics van de Erasmus Universiteit Rotterdam en op nummer vier vinden we de master Engineering and Policy Analysis aan de TU Delft, die vorig jaar nog op nummer zeven stond.

Volgens mede-oprichter van Magnet.me, Laurens van Nues, is de populariteit van afgestudeerden met een business- of bèta-achtergrond te verklaren door de maatschappelijke veranderingen als gevolg van de coronapandemie. "Goed kunnen omgaan met data echt is een pré'" schrijft Van Nues in een persbericht. Hij noemt dat begrijpelijk "na de verdere digitalisering die is ingezet tijdens de coronacrisis. Denk daarbij aan meer thuiswerken en online shoppen.'

Ook hbo-opleidingen in de lijst

Dit jaar staan er ook voor het eerst HBO-opleidingen in de top vijftig van Magnet.me. De Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Utrecht, Hogeschool Amsterdam, de Hanzehogeschool Groningen en Hogeschool INHOLLAND staan er samen maar liefst dertien keer in. Niet geheel toevallig allemaal met juridische en bedrijfskunde-gerelateerde studies.

"Als je kijkt naar de populariteit van onderwijsinstellingen, dan zien we dezelfde trend terug als op studieniveau", legt van Nues uit. "Als je je studie kiest om de kans op een baan te vergroten dan zijn business- of bèta-opleidingen zeker het overwegen waard."

Lees ook: Dit zijn 5 manieren om aan je persoonlijke branding te werken en waardering te krijgen voor de kwaliteiten die je uniek maken