• Maaltijdbezorger Deliveroo vertrekt waarschijnlijk uit Nederland, maar waarom eigenlijk?
  • Vakbond FNV denkt dat het bedrijf terugschrikt voor de mogelijkheid dat het straks circa 4500 bezorgers hier in vaste dienst moet nemen.
  • Volgens Deliveroo zelf is een komende uitspraak van de Hoge Raad echter geen reden te vertrekken, het bedrijf heeft in Nederland simpelweg niet de marktpositie kunnen bereiken die het wilde.
  • Lees ook: Maaltijdbezorger Deliveroo wil eind dit jaar weg uit Nederland

Maaltijdbezorger bekijkt een mogelijk vertrek uit Nederland, maar waarom wil het bedrijf eigenlijk weg uit ons land? Het platform zelf wijst er op dat ons land te klein is om voldoende winst te maken, Nederland is goed voor maar 1 procent van de omzet van het bedrijf. Vakbonden vermoeden echter dat er andere overwegingen spelen.

FNV-bestuurder Willem Dijkhuizen denkt dat het bedrijf wegvlucht omdat de Nederlandse markt niet meer aantrekkelijk is als het platform al zijn circa 4500 bezorgers hier in vaste dienst moet nemen.

Dijkhuizen wijst erop dat Deliveroo in Nederland al lang verwikkeld is in een juridische strijd over het in dienst moeten nemen van bezorgers. Het bedrijf wil dat zij worden gezien als zelfstandig ondernemers, maar verschillende rechtbanken bestempelden ze al als werknemers.

Later dit jaar staat er nog een belangrijke uitspraak van de Hoge Raad hierover op de agenda. Dijkhuizen sluit niet uit dat het bedrijf, als de hoogste rechter oordeelt zoals hij verwacht, nog met een flinke extra kostenpost te maken kan krijgen. Dat Deliveroo nu weggaat doet daar niets aan af, want in dat geval zou de beloning zoals die afgelopen jaren is gegaan opnieuw geregeld moeten worden.

Een woordvoerder van Deliveroo zelf geeft tegenover journalist en platformeconomie-specialist Rens Lieman aan dat de rechtszaak geen rol speelt bij het voornemen uit Nederland te vertrekken.

Deliveroo bezorgt ook voor Spar, maar de supermarkt las pas in het nieuws over het vertrek

Supermarktketen Spar is overigen verrast door het aangekondigde vertrek van Deliveroo. Dat bedrijf bezorgt naast maaltijden van restaurants ook boodschappen van Spar-winkels bij klanten thuis. "We lazen het vanmorgen in het nieuws", laat een woordvoerster weten.

Wat de gevolgen zijn van het vertrek voor Spar is nu nog moeilijk in te schatten. "We gaan dat de komende tijd bekijken en met Deliveroo in gesprek", aldus de zegsvrouw die aangeeft niet op de zaken vooruit te kunnen lopen.

Op de korte termijn verandert er niets voor klanten. "Onze artikelen zijn gewoon via Deliveroo te bestellen."

Deliveroo's strategie werkt alleen als het de nummer 1 of 2 in een land is

Deliveroo liet weten waarschijnlijk voor het eind van dit jaar uit Nederland weg te gaan. Het platform vindt zelf dat het niet groot genoeg is in Nederland om voldoende winst te maken en is daarom een proces gestart om te vertrekken. Deliveroo bezorgt voor ongeveer 3400 Nederlandse restaurants en boodschappendiensten in dertig steden, maar is daarmee relatief klein vergeleken met een rivaal als Thuisbezorgd.nl.

De strategie van het bedrijf is erop gericht de nummer 1 of 2-positie qua maaltijdbezorgen in een land te bekleden. Zo kan er voldoende omzet behaald worden. In Nederland heeft het deze positie niet en het bereiken van die positie zou nu een onevenredige investering vergen, zo geeft een woordvoerder aan tegenover Lieman.

FNV-bestuurder Dijkhuizen maakt zich overigens niet zo'n zorgen over het feit dat de bezorgers van Deliveroo straks geen werk meer hebben. Door de grote personeelstekorten die overal spelen moet het volgens hem niet moeilijk zijn om elders aan de slag te gaan.

LEES OOK: Hoe Amazon in 3 stappen Bol.com, Coolblue en andere Nederlandse webverkopers gaat platdrukken