• Klanten van energieleverancier Essent krijgen later dan 1 oktober te maken met de verhoging van de variabele energieprijzen.
  • Maar de tarieven voor stroom en gas worden wel extra verhoogd, met bijna 20 procent.
  • Vanaf november krijgen huishoudens in Nederland extra steun van de overheid in de vorm van een korting op de energierekening van 190 euro per maand.
  • Lees ook: Dit doen variabele energieprijzen in oktober: verschil met prijsplafond van 2023 is extreem

Bestaande klanten van energieleverancier Essent krijgen later dan 1 oktober te maken met een verhoging van de variabele tarieven voor stroom en gas. Maar dat betekent wel dat de prijzen extra omhoog gaan.

Stroom wordt bij Essent in november bijna één vijfde duurder dan het zou zijn geweest als de energieleverancier al deze maand prijsverhogingen had doorgevoerd. Essent wilde op 1 oktober al nieuwe tarieven laten ingaan, maar verschoof die aanpassing na optreden van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) naar 7 november.

Elektriciteit wordt voor klanten met een variabel contract 19 procent duurder dan het zou zijn geweest als Essent op 1 oktober tariefswijzigingen zou hebben doorgevoerd. Bij gas is het verschil 8 procent. De toename is iets minder groot bij klanten die een korting krijgen omdat ze al lang bij de energieleverancier zitten.

Essent, dat zo’n 2,5 miljoen klanten heeft, waarschuwde eerder al dat een langere periode tussen het bekendmaken en doorvoeren van hogere tarieven slecht kan uitpakken voor de inkoopstrategie. Maar een woordvoerster benadrukt dat het uitstel niet puur nadelig is geweest voor klanten. Doordat de oude tarieven in oktober nog gelden, betalen ze nog een maand langer de aanzienlijk lagere prijzen voor elektriciteit en gas.

Kort nadat de leverancier hogere tarieven had aangekondigd, die 1 oktober zouden ingaan, meldde de ACM dat Essent zich evenals andere energieleveranciers niet aan de verplichte minimumtermijn voor zo'n aankondiging had gehouden. Ze moeten tariefswijzigingen volgens de toezichthouder namelijk minstens dertig dagen vooraf melden.

Essent vindt, net als andere energieleveranciers, dat het wel aan alle regels heeft voldaan. Toch ging het bedrijf vorige week overstag en stelde de prijsverhoging uit. Ook andere energiemaatschappijen deden dit. Maar bij onder meer Greenchoice en Eneco leidt dit niet tot een extra verhoging van de eerder bekendgemaakte tarieven.

Korting op energierekening van 190 euro in november en december

Vanaf 1 november komt er overigens al extra financiële verlichting voor de energierekening. In november en december dit jaar krijgen huishoudens namelijk een tegemoetkoming in de vorm van een extra korting van 190 euro per maand op de energierekening.

Vanaf 1 januari 2023 treedt er een prijsplafond in werking voor gas en stroom, waarbij je tot een bepaalde verbruikslimiet voor gas maximaal 1,45 euro per kuub gaat betalen en voor stroom maximaal 0,40 euro per kWh.

De prijslimieten gaan gelden voor een jaarverbruik tot 1.200 kuub gas en 2.900 kWh stroom. Zit je daar boven, dan betaal je voor het verbruik boven de aangegeven grens de marktprijs.

LEES OOK: Prijsplafond gas en stroom: kijk wat je betaalt voor energie in 2023 met deze tool