De tweede man van Forum voor Democratie (FVD) heeft stevige kritiek op partijleider Thierry Baudet. Die trekt de partij te veel naar rechts, vindt Henk Otten. Ook moet hij niet langer alle aandacht voor zichzelf opeisen.

Otten, die aan de wieg stond van FVD en vanaf volgende maand de grootste fractie in de Eerste Kamer aanvoert, stoort zich aan Baudets hang naar identiteitspolitiek en met Latijn doorspekte ondergangsretoriek.

Het moet nuchterder, zakelijker en oplossingsgerichter, zegt hij in een interview met NRC Handelsblad. Baudets overwinningsrede op de avond van de Provinciale Statenverkiezingen, waarin hij volgens criticasters aanschurkte tegen blanke nationalisten, stond Otten dan ook niet aan.

Je moet een politieke partij niet ,,gebruiken als vehikel voor academische debatten die je zelf leuk vindt”, stelt Otten. Dat de partij naar rechts opschuift en wordt beticht van racisme, hindert andere FVD’ers. ,,Baudet moet onze mensen niet nodeloos in de wind zetten.”

De speech op verkiezingsavond draaide bovendien te veel om Baudet, terwijl hij ,,het succes meer had moeten delen” met zijn partijgenoten, vindt Otten. Nu de partij groeit, zal de partijleider ,,eraan moeten wennen” dat hij andere FVD’ers naast zich op het podium moet dulden. Ook al is dat ,,best lastig voor hem”.

Otten erkent dat hij en Baudet van mening verschillen over de Europese Unie. Baudet houdt vol dat Nederland die zo snel mogelijk zou moeten verlaten, terwijl zijn tweede man wel heil ziet in nauwe economische samenwerking.

Ook in het meldpunt voor ‘linkse indoctrinatie in het onderwijs’, dat FVD in het leven riep en op zware kritiek kwam te staan, ziet de aankomend senator niets. ,,Dat heeft toch iets van een kliklijn.”

Lees ook op Business Insider

Lees meer over Thierry Baudet:

VVD-fractievoorzitter Dijkhoff wil koers van de partij aanscherpen

De VVD heeft ,,scherpte verloren” en is te veel bezig met het uitleggen van compromissen. Om die reden wil fractievoorzitter Klaas Dijkhoff het roer binnen de partij omgooien en meer aansluiting zoeken bij de middenklasse en het mkb, zegt hij in een interview met De Telegraaf.

Dijkhoff is bijvoorbeeld niet gelukkig met de verhoging van het btw-tarief en de hogere energiebelasting. Ook vindt hij dat de grote ondernemingen te veel ruimte hebben gekregen. ,,Er zijn nu bedrijven die heel veel geld verdienen, maar weinig teruggeven aan de samenleving”, aldus de VVD-voorman die de voorgenomen dividendbelasting een ,,misrekening” noemt.

,,We moeten kijken naar de lastenverdeling die de middenklasse nú nodig heeft”, zegt Dijkhoff in de krant. ,,We moeten eerder denken aan de tandartsassistente dan aan de tandarts. Dat betekent ook dat je bij lastenverlichting tegen hoge inkomens moet durven zeggen: je gaat er niet op achteruit, maar we slaan je nu even over.”

Ook wil Dijkhoff de vrijheid van onderwijs aanpakken, omdat die in zijn ogen misbruikt wordt. ,,Te lang hebben we gezegd: hier heb je de vrijheid van onderwijs, hier heb je de vrijheid van godsdienst; doe er iets leuks mee. Maar als sommige lieden met die vrijheden aan de haal gaan, salafistische scholen opzetten, homo’s verketteren of vrouwen onderdrukken, dan moet je ingrijpen en onze vrijheden beschermen.”

Lees meer over Klaas Dijkhoff: