VVD’er Klaas Dijkhoff is gekozen tot politicus van het jaar. De voorzitter van de liberale fractie in de Tweede Kamer was regelmatig in het nieuws met zijn ideeën, die al snel “proefballonnen” werden genoemd.

Dat is de uitkomst van de jaarlijkse verkiezing door het opiniepanel van het programma EenVandaag. PVV-voorman Geert Wilders werd tweede, GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver eindigde als derde.

Vorig jaar was Thierry Baudet, de leider van Forum voor Democratie, nog de winnaar. Dijkhoff eindigde toen als tweede.

Klaas Dijkhoff staat bekend om zijn droge humor. Zo sloeg hij Baudet meermaals om de oren. Bijvoorbeeld toen de voorman van Forum voor Democratie een citaat gebruikte van tovenaar Gandalf uit Lord of the Rings of toen die de VVD vriendjespolitiek verweet:

Lees ook op Business Insider

Het opiniepanel van EenVandaag roemt zijn nuchtere en heldere manier van communiceren. Volgens zijn stemmers verwoordt hij treffend wat er speelt in het land, zoals met zijn plannen voor straffen in probleemwijken en het demonstratieverbod tijdens de Sinterklaasintocht.

Begin 2017, voordat hij fractieleider van de VVD werd, won Dijkhoff het populaire tv-programma ‘De slimste mens’.

Dividendbelasting zwarte bladzijde in politiek jaar

Tot belangrijkste politieke moment van het jaar is het niet afschaffen van de dividendtaks gekozen. Het terugtrekken van het omstreden plan van het kabinet staat voor de pijnlijke discussie die het nieuws een jaar lang beheerste, aldus EenVandaag.

“Dat is echt een zwarte bladzijde in het politieke jaar. Het geeft de kloof aan tussen de politiek en de gewone man”, aldus een deelnemer van het opiniepanel.