Bij het verkiezingsdebat van RTL kwam VVD-leider Klaas Dijkhoff donderdagavond al in het eerste deel met drie kwinkslagen aan het adres van Thierry Baudet, die hoopt rechtse keizers af te snoepen van de VVD.

Baudet herhaalde zijn bewering dat de Nederlandse klimaatinspanningen slechts 0,0007 graden Celsius zullen schelen tot aan het jaar 2100.

Volgens Dijkhoff bewijst dat alleen maar dat Nederland een klein land is, maar dat dat niet betekent dat het niks kan bereiken: “U bent zelf ook maar 0,00006 procent van de bevolking, maar daar trekt uw ego zich ook niks van aan.”

Baudet shopt ook selectief in de vele cijfers die wetenschappers produceren over klimaatverandering, beweert Dijkhoff. Hij gebruikte daarvoor een ongetwijfeld van tevoren ingestuurde woordspeling: “Thierrypicking” van feiten.

In het debat dat zich vervolgens ontwikkelde vroeg Baudet om allerlei cijfers aan de VVD-leider, zoals bijvoorbeeld het aantal kolencentrales dat China aan het openen is. Dijkhoff zei dat antwoord niet te weten, maar pareerde met “Ik heb al eens een quizje gewonnen, dat wil ik nog wel een keer doen”, verwijzend naar zijn overwinning in het tv-programma De Slimste Mens twee jaar geleden.

Lang niet iedereen kan overigens de wat studentikoze humor van Dijkhoff en het optreden van de andere lijsttrekkers waarderen, blijkt op Twitter:

Ook Baudet zelf deed mee aan ingestudeerde en al dan niet flauw geachte woordspelingen. Zo omschreef hij de plannen van GroenLinks als ‘Disneylandpolitiek’, omdat die volgens hem uitgaan van een droomwereld. Waarop Klaver riposteerde: “Als ik de klimaatrapporten niet had gelezen, had ik de heer Baudet bijna geloofd. Het enige is: ik heb ze wél gelezen. Het is nonsens wat u vertelt. De kosten zijn vele malen hoger als wij klimaatverandering niet aanpakken.”

Acht lijsttrekkers van de grootste partijen in de Tweede Kamer debatteerden donderdagavond op RTL ruim twee uur over een aantal belangrijke thema’s in aanloop naar de Provinciale Verkiezingen op 20 maart.

De kijkers van RTL riepen Klaas Dijkhoff en Jesse Klaver uit tot winnaars van het debat en Thierry Baudet eindigde als derde.

Waar moet extra geld voor de publieke sector vandaan komen?

Meer geld voor politieagenten, leraren, verpleegkundigen. Zo’n beetje elke partij bij het RTL-debat voelt ervoor. Maar waar dat geld vandaan moet komen, en wie er verantwoordelijk is voor de ontstane tekorten, daar zijn de Haagse kopstukken een stuk minder eensgezind over.

Ook de meeste “medeplichtigen van Rutte”, zoals SP-leider Lilian Marijnissen de coalitiepartners van de VVD noemt, willen meer geld uittrekken voor de publieke sector. De linkse oppositie vindt dat de gezondheidszorg is “kapotgemaakt” omdat die is overgelaten aan de vrije markt, en het CDA denkt er ook steeds meer zo over.

De VVD lijkt daardoor de laatste die de marktwerking in de zorg verdedigt, maar fractievoorzitter Klaas Dijkhoff hecht daar naar eigen zeggen helemaal niet per se aan. Hij wil gewoon “wat het beste werkt”.

GroenLinks-leider Jesse Klaver viel CDA-collega Sybrand Buma aan omdat diens partij zorg, onderwijs en politie zou hebben uitgekleed. Buma wierp tegen dat niet een tekort aan geld, maar een teveel aan regels het probleem is.

Hij hekelde een GroenLinks-plan om agenten te laten vastleggen waarom ze iemand aanhouden om etnisch profileren tegen te gaan. Klaver liet dat plan prompt vallen en hamerde erop dat er ook en juist veel meer geld nodig is om bijvoorbeeld de werkdruk te verlichten.

Ook PvdA-leider Asscher nam Buma op de korrel. Hij vroeg zijn CDA-collega meermaals wat er dringender kan zijn dan extra geld voor verpleegkundige, leraar en agent. Maar Buma stelt dat het kabinet zelfs “meer in hen investeert” dan oppositiepartijen voorstelden.

Baudet van Forum voor Democratie wil ook meer geld voor de publieke sector, en denkt dat te betalen door te “stoppen met massale immigratie, en onbetaalbare, absurde klimaatplannen”. Als dat gebeurt, kunnen er miljarden extra naar de publieke sector, aldus Baudet. Klaver ziet meer in hogere belastingen voor “grote vervuilers”. De verlaging van de winstbelasting die het kabinet voorstaat, moet worden teruggedraaid.

Lees meer: