De hele oppositie in de Tweede Kamer liep donderdagavond te hoop over de nieuwe modelcontracten voor zzp’ers. Die contracten moeten een werknemer-werkgeververhouding uitsluiten, maar veroorzaken veel problemen.

De Belastingdienst keurt er een heleboel af en de verwerking loopt ook nog eens erg traag. Opdrachtgevers worden intussen huiverig voor de contracten en hun gevolgen. Het resultaat is dat zzp’ers minder klussen krijgen.

De oppositie wil dat de toestand snel beoordeeld wordt en niet pas in het voorjaar, zoals het plan is. De PVV wil meteen helemaal van het modelcontract af.

Behalve alle oppositiepartijen zijn ook de coalitiepartijen ongerust over de zzp’ers. De PvdA wil dat zzp’ers “als de donder” weer contracten gaan krijgen en dat alle onduidelijkheden “per gisteren” worden weggenomen. De VVD wil evenmin onduidelijkheid en “halfzachte oplossingen”.

Verantwoordelijk staatssecretaris Eric Wiebes vindt het te vroeg voor conclusies en zegt dat de tijd moet worden genomen voor goede invoering en beoordeling.

Hij herhaalde dat er intussen geen naheffingen zullen worden opgelegd in gevallen waarin onduidelijkheid is over de mate van de zelfstandigheid van een zzp'er. Goedbedoelende opdrachtgevers en zzp'ers zullen niet worden beboet als ze per ongeluk iets fout doen. "Dat past niet als we nog in discussie zijn. Dat zou onzindelijk zijn en op zijn minst maatschappelijk ontwrichtend'', aldus Wiebes.

Hij vindt het contract nog steeds nodig om kwaadwillende werkgevers te bestrijden, die vals concurreren door zzp'ers anders in te zetten dan eigenlijk de bedoeling is.

Op dringend verzoek van de Kamer zal Wiebes 19 december verschillende rapportages sturen, zodat er nog dit jaar over kan worden gedebatteerd. De verschillende partijen willen, zoals de ChristenUnie het noemde, gas op de zaak.