Een ChristenUnie-Kamerlid stemde dinsdag per ongeluk voor een motie om het loon van zorgpersoneel structureel te verhogen. Daardoor werd het voorstel aangenomen door de Tweede Kamer.

De motie was ingediend door PVV-leider Geert Wilders. Die toonde zich verheugd over de uitslag.

Een dag later laat het kabinet weten niet meer geld uit te trekken voor zorgsalarissen. Volgens minister Van Ark doet de regering al een hoop voor zorgmedewerkers.

De oppositie is woedend op het kabinet. Wilders spreekt van “vieze politieke spelletjes” en SP-leider Lilian Marijnissen noemt de beslissing “onacceptabel”.

Door een fout van een Kamerlid van coalitiepartij ChristenUnie heeft een nipte meerderheid van de Tweede Kamer dinsdag voor een forse structurele verhoging van de salarissen van zorgmedewerkers gestemd.

Een motie van PVV-leider Geert Wilders daartoe kreeg daarom in een hoofdelijke stemming 69 Kamerleden achter zich, terwijl 67 Kamerleden tegen stemden.

Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) stemde per ongeluk voor de motie, laat ze weten. Haar partijgenoot Joël Voordewind zei direct daarna tegen Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib dat Van der Graaf “geacht werd tegen de motie te hebben gestemd”, maar dat verandert niets aan de uitslag. De opmerking wordt wel in het officiële verslag opgenomen.

Eerder moties over hoger zorgsalaris telkens afgewezen

Eerdere moties met dezelfde strekking van de PVV en van de SP werden de afgelopen maanden steeds net niet aangenomen in hoofdelijke stemmingen.

In de zomer ontstond ophef toen Kamerleden van de coalitie voor de stemming snel vertrokken, omdat ze zagen dat de oppositie met meer mensen aanwezig was. De stemming ging daarop niet door, omdat er te weinig Kamerleden waren.

Lees meer: Saboteerde de coalitie een betere beloning voor zorgmedewerkers door weg te rennen uit het coronadebat?

Wilders toonde zich na de stemming van dinsdag opgelucht. “Dit is geweldig nieuws”, zei hij.

Kabinet legt de motie naast zich neer

Maar woensdag sloeg zijn optimisme om in boosheid. Het kabinet liet namelijk weten niet nog meer geld uit voor een hoger loon voor zorgmedewerkers.

Minister Tamara van Ark van Medische Zorg legt in een brief aan de Kamer uit dat het kabinet volgens haar al veel doet. De lonen zijn de afgelopen jaren al flink gestegen, zegt Van Ark. “Ook voor 2020 en 2021 zijn behoorlijke cao-loonstijgingen afgesproken.”

Daarnaast wil het kabinet eerst een onderzoek naar knelpunten in de zorg afwachten. Ze wijst verder op de toegezegde zorgbonus voor medewerkers die betrokken waren bij de zorg voor coronapatiënten.

“Bovengenoemde acties zijn allen gericht om de waardering voor onze zorgprofessionals tot uiting te laten komen en de personeelstekorten aan te pakken”, concludeert Van Ark. Verdere actie van het kabinet zit er niet in.

Oppositie is woedend

Wilders reageert woest op het kabinetsbriefje over zijn motie. “Schandelijke vieze politieke spelletjes over de rug van de zorg. Uitvoeren die motie of opstappen”, briest de PVV’er op Twitter.

Ook SP-voorvrouw Lilian Marijnissen is boos. “Dit is onacceptabel. Het kabinet komt hier niet mee weg.”

Het kabinet moet in beginsel een motie uitvoeren, maar kan er ook een eigen draai aan geven of naast zich neerleggen. In het ergste geval zegt de Kamer het vertrouwen op in het kabinet.

De verwachting is dat een structurele loonsverhoging van zorgpersoneel een onderwerp zal worden tijdens de volgende kabinetsformatie.

Lees meer over de coronacrisis: