Minister de Jonge van Volksgezondheid wil een deel van de zorgmedewerkers belonen voor hun inzet tijdens de corona-uitbraak.

Dit gebeurt met een netto bonus van €1.000.

Naar verwachting komen zo’n 800.000 zorgemedewerkers hiervoor in aanmerking, wat de kosten op €800 miljoen zou brengen.

Medisch specialisten komen niet in aanmerking voor de bonus.

Zorgmedewerkers die de gevolgen van het coronavirus “direct of indirect” hebben ondervonden, krijgen als dank voor hun inzet een eenmalige bonus uitgekeerd van 1.000 euro netto.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid maakte dat donderdag bekend. “Wij willen onze waardering en dankbaarheid op die manier uiten”, aldus De Jonge.

De bonus is onder meer bedoeld voor verpleegkundigen, verzorgenden en mensen die werken in ondersteunende diensten, zoals schoonmakers. “We zijn als Nederland dankbaar dat we zo op hen mochten rekenen”, aldus de minister.

Lees ook op Business Insider

Hij voegde eraan toe dat we de kosten dan ook “met elkaar” zullen betalen. De eerste inschatting is dat zo’n 800.000 mensen voor het extraatje in aanmerking komen. Daarmee zou de regeling de overheid zo’n 800 miljoen euro kosten.

De regeling is niet voor iedereen: medisch specialisten komen bijvoorbeeld niet in aanmerking, maakte De Jonge duidelijk. “We willen hier echt kiezen voor de verpleegkundigen, verzorgenden en ondersteunend personeel.”

Het gaat bijvoorbeeld om medewerkers van ziekenhuizen, verpleeghuizen, ambulancediensten, gehandicaptenzorg, revalidatiezorg, wijkverpleging, jeugdzorg en de geestelijke gezondheidszorg.

Uit een overzicht van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat er in 2018 bijna 1,4 miljoen mensen in de sector zorg en welzijn werkten.

Onderstaande tabel geeft een uitsplitsing voor een aantal categorieën zorgmedewerkers die samen goed zijn voor bijna 1,2 miljoen banen.

Zorgbonus kan vanaf 1 oktober worden aangevraagd

Het geld wordt in het najaar uitgekeerd. Werkgevers kunnen de bonus vanaf 1 oktober aanvragen voor hun medewerkers.

De bonus was een wens van de Tweede Kamer. Die stemde ook tot drie keer toe over een motie van de linkse oppositie over structurele loonsverhoging voor zorgmedewerkers, maar dat voorstel haalde geen meerderheid.

FNV Zorg is erg blij met de bonus van 1.000 euro netto voor mensen in de zorg. De bond is ook speciaal verheugd dat de bonus er komt voor allerlei mensen in de zorg, onder wie schoonmakers, ambulancepersoneel, medewerkers van mortuaria en personeel in bijvoorbeeld jeugd- en gehandicaptenzorg.

“Daar hebben zorgverleners zich soms helemaal geïsoleerd om hun werk te kunnen doen”, zegt bestuurder Elise Merlijn. Ze noemt de bonus, die geen gevolg heeft voor toeslagen, een mooie opmaat naar de onderhandelingen voor de cao ’s van 2021. Die worden wel een “zwaar gevecht”, denkt ze. Want ook structureel moeten de mensen erop vooruitgaan, vindt de FNV.

LEES OOK: Het kabinet schrapt per 1 juli het maximaal aantal bezoekers bij bijeenkomsten – plan om op te schroeven naar 100 is van de baan