De huidige coronamaatregelen in Nederland blijven nog zeker tot in december van kracht, hebben premier Rutte en minister De Jonge dinsdagavond verklaard.

Gezien het huidige verloop van de pandemie is het te vroeg om de gedeeltelijke lockdown die het kabinet twee weken geleden afkondigde, af te zwakken.

Nederlanders moeten er volgens de premier van uitgaan dat het Sinterklaasfeest begin december “in beperkte kring” moet worden gevierd.

De huidige coronamaatregelen in Nederland blijven nog zeker tot in december van kracht. Gezien het huidige verloop van de pandemie is het te vroeg om de gedeeltelijke lockdown die het kabinet twee weken geleden afkondigde, af te zwakken.

Dat hebben premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dinsdagavond gezegd tijdens een persmoment in Den Haag.

De maatregelen die ze twee weken geleden aankondigden kunnen volgens hen voorlopig nog niet worden afgezwakt. Ze zouden oorspronkelijk zeker vier weken gelden.

“Wat we zeker weten is dat de huidige maatregelen veel langer nodig zullen zijn dan die vier weken”, zei De Jonge. Pas als het virus weer onder controle is, kan het kabinet meer vrijheden toelaten zolang iedereen zich aan de basisregels houdt. “Tot die tijd is het een kwestie van volhouden.”

Lees ook op Business Insider

Hoewel de bewindslieden twee weken geleden zeiden dat de maatregelen nu zouden worden geëvalueerd, is het daar volgens Rutte toch te vroeg voor. “Het is net te vroeg om nu al conclusies te trekken over het effect van de gedeeltelijke lockdown”, verklaarde hij. “En dus te vroeg om nu al harder op de rem te trappen.”

De week-op-weekgroei van het aantal besmettingen vlakt volgens de premier weliswaar af, “maar de cijfers blijven hoog en moeten naar beneden.”

Toch wil het kabinet de maatregelen ook niet aanscherpen voor een volgende persconferentie, volgende week dinsdag – tenzij een piek in de cijfers daar aanleiding toe geeft, aldus de premier.

Een volledige lockdown hoopt het kabinet te voorkomen. “Ga er nu van uit dat het pakket wat nu geldt zeker nog tot in december doorloopt.”

Geen groot Sinterklaasfeest

Volgens Rutte moeten Nederlanders er dan ook van uitgaan dat het Sinterklaasfeest begin december “in beperkte kring” moet worden gevierd. Dus “niet met z’n allen een groot Sinterklaasfeest.”

Verder vooruitkijken naar de feestdagen wilde hij nog niet. “Over Kerst is het nu nog niet te voorspellen hoe zich dat ontwikkelt.”

Rutte benadrukte dat naleving van de maatregelen het belangrijkste middel is om ze op termijn te kunnen afzwakken. Het eigen gedrag is daarbij “de belangrijkste knop waaraan we kunnen draaien.” Zo is het volgens hem van belang dat feestjes onder jongeren worden teruggedrongen. “Dat is echt onverantwoord, dan ben je echt de grenzen aan het opzoeken.”

In overleg met de burgemeesters van de veiligheidsregio’s is afgesproken om de regels strenger te handhaven, zei Rutte. De burgemeesters zijn volgens hem “zeer gemotiveerd” om dat te doen. Ook wordt bekeken hoe de regels in winkels beter kunnen worden nageleefd.

LEES OOK: Positief nieuws over het coronavaccin van AstraZeneca dat Nederland heeft besteld: vaccin geeft vergelijkbare immuunreactie bij oud en jong