• Het Utrechtse ontwerpbureau WeLLDesign stapte afgelopen zomer in de markt voor tuinkantoren en ontwikkelde de ‘Zaak’.
  • Het basismodel heeft een vanafprijs van 15.700 euro.
  • Werkgevers kunnen een Zaak kopen of leasen, een cluster van deze tuinkantoren aanschaffen voor hun werknemers als secundaire arbeidsvoorwaarde, of ze verhuren aan zzp’ers.

Noodgedwongen werken we nog steeds massaal thuis, maar de nadelen daarvan zijn na een jaar corona wel evident. Thuiswerken terwijl je kinderen naast je online onderwijs volgen is niet optimaal voor de concentratie.

De markt voor thuiswerkplekken, tiny offices en tuinkantoren ontluikt dan ook in een rap tempo. Zeker ook omdat veel grote werkgevers, zoals banken, al hebben aangegeven dat thuiswerken een blijvertje is.

Ook het Utrechtse ontwerpbureau WeLLDesign stapte afgelopen zomer in deze markt met het ontwikkelen van Zaak, een ergonomisch en onderhoudsvrij tuinkantoor. WeLLDesign ontwierp eerder het binnenwerk van de Senseo, de gele bloemencontainertjes bij de bloemist en het woningbouwsysteem ‘MorgenWonen’ van VolkerWessels waarmee je in één dag een woning kunt bouwen. En nu dus ook tuinkantoren.

Correctie: de beste tuinkantoren. Dat zegt althans CEO Mathijs van Dijk van WeLLDesign, wiens ambitie het was om het beste tuinkantoor bouwen. Onderhoudsvrij, ergonomisch, hufterproof, modulair en met een gezond binnenklimaat.

“Er vielen wat projecten weg door corona, we kregen dus ook weer tijd voor dit soort zaken. En het paste goed bij de ontwikkelingen rond industrieel bouwen", vertelt Van Dijk aan Business Insider.

Van Dijks bureau ging een joint venture aan met Losberger De Boer, bekend van de tijdelijke en semi-permanente accommodaties wereldwijd. Daaruit rolde het prototype Zaak.

Intussen zijn de eerste exemplaren besteld en geleverd. “Ze rollen nu van de band, we zijn ambitieus en denken dat we er honderden gaan verkopen. Je kunt ze in je tuin zetten, maar we zijn ook in gesprek met verschillende bedrijven en landschapseigenaren of we daar clusters kunnen neerzetten die dan vervolgens gehuurd kunnen worden.”

Want dat is de insteek: werkgevers kopen of leasen een Zaak, of een cluster van deze tuinkantoren voor hun werknemers als secundaire arbeidsvoorwaarde. Of ze verhuren deze aan zzp'ers. "Er is geen vergunning voor nodig, het is roerend goed en je kunt het gewoon in de tuin zetten", aldus Van Dijk.

Wanneer je als werkgever een leaseconstructie opzet en de leasekosten vergoedt voor de werknemer hoeft die, anders dan bij de auto van de zaak, geen rekening te houden met een fiscale bijtelling voor privégebruik. "Die geldt niet voor dit soort producten", geeft Van Dijk aan.

Bekijk hieronder in vogelvlucht een aantal belangrijke elementen van de Zaak:


Het basismodel Zaak is 2,3 x 3,5 meter en heeft een vanafprijs van 15.700 euro, exclusief btw

Foto: WellDesign
Foto: WellDesign

De vanafprijs van 15.700 euro is inclusief klimaatsysteem en plaatsing. De Basis-Zaak meet 2,3 x 2,5 meter, maar eigenlijk is de Zaak in alle soorten en maten te krijgen. Er zijn volgens Van Dijk zo'n 20 à 30 varianten verkrijgbaar, je kunt ze per meter vergroten. De basis-Zaak heeft geen toilet, maar in grotere uitvoeringen kunnen ook een wc, douche en pantry.


Veel interesse is er in de ZL3, de basis-Zaak met een extra meter diepte

Foto: WellDesign
Foto: WellDesign

Met gemiddeld 1.200 kilo is het een lichte constructie die niet omwaait en die niet gefundeerd hoeft te worden. De Zaak wordt gewoon op tegels van kunststof geplaatst en vervolgens waterpas gesteld.


De cabine is ook uitgerust met een ingenieus warmteterugwinsysteem

Foto: Welldesign
Foto: Welldesign

Als de lucht binnen koeler is dan buiten (door de ingebouwde airco die je aanzet als het buiten te warm is), wordt ook de naar binnenkomende lucht automatisch koeler, omdat de koele afzuiglucht haar ‘koude-energie’ via een warmtewisselaar overdraagt aan de verse binnenkomende lucht.


Het ventilatiesysteem ververst niet alleen, maar haalt ook micro-organismen, pollen en fijnstof uit de lucht

Foto: WellDesign
Foto: WellDesign

De Zaak is ook akoestisch geïsoleerd; als het regent of hagelt heb je daar geen last van. Het hang- en sluitwerk en veiligheidsglas maken de Zaak hufterproof. Het H++-veiligheidsglas isoleert bovendien goed.


Je kunt de Zaak leasen vanaf ongeveer 260 euro per maand

Foto: WellDesign
Foto: WellDesign

In dat geval kun je hem voor minder dan 2 euro per uur ter beschikking stellen aan werknemers.

Verhuurconstructies aan bijvoorbeeld zzp'ers zijn ook mogelijk. Dan kom je op ongeveer 25 euro per dagdeel.

LEES OOK: Zo kan een tuinkantoor om rustig te werken eruitzien: ‘Vroeger kreeg je een auto van de zaak, straks een complete thuiswerkplek’