• Veel werknemers zijn gebaat bij alternatieve werkplekken buiten kantoor tijdens de coronapandemie.
  • Maar een vaste thuiswerkplek kan ook na de coronacrisis meer standaard worden.
  • Het Nederlandse bedrijf KOP uit Vaassen speelt daarop in met kant-en-klare kantoorunits voor in de achtertuin.

En toen was er corona. Iedereen met een niet-essentieel beroep moest opeens thuiswerken. Daar zit je dan aan je niet-ergonomische eettafel. En met een beetje pech woon je klein, heb je kinderen die niet naar school gaan en ook een partner die noodgedwongen thuiswerkt.

Het verbaast dan ook niet dat er veel vraag is naar alternatieve werkplekken buiten kantoor die de mogelijkheid bieden om rust en focus aan te brengen. Dat kan gaan van flexibele werkplekken bij aanbieders van werkruimte zoals WeWork tot ’tiny offices’ die je als kant-en-klare eenheden in de tuin kunt plaatsen.

Een bedrijf dat daar, deels noodgedwongen, op inspeelt is KOP, een ontwerpbureau dat sinds een half jaar kantoorunits voor in de tuin aanbiedt.

Het Nederlandse bedrijf uit Vaassen, dat voorheen stands voor beurzen en exposities ontwierp en bouwde, zag die business vorig jaar vrijwel volledig tot stilstand komen. Hoogste tijd om het roer radicaal om te gooien, dacht CEO Marius Bos.

En zo ontstond het idee voor 20ft Concepts vertelt Bos aan Business Insider: kant-en-klare units voor werkplekken en onder meer wellness. “Met het concept Workhub voor de inrichting van thuiswerkplekken ondersteunden we al HR-managers en facilitair managers die de transitie van kantoor naar thuiswerken moeten begeleiden. Met 20ft Office gaan we nog een stap verder”, zegt Bos.

“We hebben nu raamcontracten met grote bedrijven. Bij de eerste Covid-golf werd er al veel gesproken over thuiswerken, maar hadden bedrijven nog geen echt beleid. Bij de tweede golf waren bedrijven beter voorbereid en kwamen daadwerkelijk de opdrachten”, geeft Bos aan.

Ambitie genoeg. Bos wil na de zomer een aantal concepten landelijk uitrollen. “Waar het eindigt, weet natuurlijk niemand. Maar dat het een combinatie wordt van kantoor en thuiswerken, dat is wel duidelijk. Het kantoor krijgt echt een andere functie dan anderhalf jaar geleden. Vroeger kreeg je een auto van de zaak als secundaire arbeidsvoorwaarde, in de toekomst zal dit eerder een volledig verzorgde thuiswerkplek worden. In België zijn er al bedrijven die kantoorunits van de zaak aanbieden.”

De tuinkantoren van KOP komen in drie maten: de 10ft (met buitenmaten van ongeveer 3 meter bij 2,4 meter voor de lengte en breedte), de 20ft (met buitenmaten van ruim 6 meter bij 2,4 meter voor de lengte en breedte) en de 40ft (op aanvraag).

Bekijk hieronder de foto-impressie van deze 'tiny offices':


De 10ft Office: standaardmodel zonder toilet

Bron: 20ft Concepts
Bron: 20ft Concepts

In het tuinkantoor zit geen toilet. Wel is er elektrische verwarming, je hebt twee inbouwspots en stopcontacten. Voor de 10ft-unit geldt inderdaad dat de ruimte beperkt is. Veel meer dan aan je bureau zitten kun je niet. Maar dat hoeft natuurlijk ook niet, je zit hier immers om te werken.


De 10ft Office heeft een vanafprijs van €15.750

Foto:  20ft Concepts
Foto: 20ft Concepts

De werkplekken zijn vooralsnog alleen te koop, een lease-optie is in de maak.


De vloer is van vinyl, het hang- en sluitwerk is van hout en komt in verschillende uitvoeringen

Foto:  20ft Concepts
Foto: 20ft Concepts

Het zijn dus mooi omgebouwde zeecontainers. In principe wordt de unit in z'n geheel en afgemonteerd opgeleverd, op een oplegger en desnoods met een kraan.


De binnenmaat is ongeveer 2,56 meter bij 2,17 meter en de ruiten zijn van HR+++ glas

Bron:  20ft Concepts
Bron: 20ft Concepts

Je ziet stoelen en een bureau, maar meubilair zit niet in de vanafprijs.


De werkplekken zijn vooralsnog alleen te koop, een lease-optie is in de maak

De 20ft Office - voor meer comfort en ruimte, met een vanafprijs van €27.600

Bron:  20ft Concepts
Bron: 20ft Concepts

De 20ft kun je desgewenst laten uitrusten met keukentje en toilet. Funderen hoeft niet. De werkplekken kunnen op verschillende manieren worden neergezet.

Meestal worden ze op RVS-schroefpalen gezet. En als dat écht te drassig is, wordt er een plaat gelegd en staat-ie "op de kleef".


De 20ft heeft elektrische verwarming, 10 inbouwspots en kun je in verschillende materialen en kleuren laten uitvoeren

Bron: 20ft Concepts
Bron: 20ft Concepts

Of je een vergunning nodig hebt, verschilt per gemeente.


De binnenmaat is ongeveer 5,64 meter bij 2,14 meter

Bron: 20ft Concepts
Bron: 20ft Concepts

Je hebt de beschikking over 2 dubbele en 1 enkel stopcontact. Hoe je wil werken hangt af van je budget en je voorkeur. Je hebt de keuze uit verschillende houtsoorten voor kozijnen en deurposten. Ook de kleur van je unit is natuurlijk aan jou.


De units zijn volledig nieuw en worden in Nederland betimmerd

Bron: 20ft Concepts
Bron: 20ft Concepts

Afwerking van vloer, wanden en buitenzijde is aan jou. En ook of je een keuken, toilet, klimaatvoorziening of vloerverwarming wil.


En zo kan dat er van boven uitzien

Bron: 20ft Concepts
Bron: 20ft Concepts

In de 20ft Unit kun je natuurlijk ook met z'n tweeën werken

Bron:  20ft Concepts
Bron: 20ft Concepts

Van bestelling tot levering duurt het ongeveer 8 weken.


LEES OOK: Met dit 15-zijdige tiny kantoor van 8 m² heb je een bijzondere werkkamer voor in je achtertuin