President Donald Trump zei maandag tegen Bloomberg News dat hij “vereerd” zou zijn om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te ontmoeten “onder de juiste voorwaarden.”

“Als het voor mij nodig zou zijn hem te ontmoeten, dan zou ik dat doen. Ik zou het een eer vinden”, zei Trump.  “Als het maar, ik herhaal dat, onder de juiste voorwaarden gebeurt. Dan zou ik het doen.”

Hoogstwaarschijnlijk houden die “juiste voorwaarden” in dat Noord-Korea laat zien dat het de wil heeft zijn nucleaire programma stil te leggen of terug te trekken, dat op dit moment de grootste veiligheidsbedreiging vormt voor de VS.

“De meeste politici zouden dat nooit zeggen, ik wel. We hebben breaking news”, zei Trump.

Maar Trump heeft al eerder gezegd dat hij bereid is in overleg te gaan met Kim Jong-un. Zo zei hij in mei 2016 tegen Reuters: “Ik zou met hem gaan praten. Ik zou er geen probleem mee hebben met hem in gesprek te gaan.”

Directe gesprekken met het regime van Kim zouden ingaan tegen het Amerikaanse buitenlandbeleid vanaf 2000, toen toenmalig minister van Buitenlandse Zaken een ontmoeting had met Kim Jong-il, de vader van de huidige leider.

In 2009 werd het zespartijen-overleg tussen China, Japan, Noord-Korea, Rusland, Zuid-Korea en de VS afgebroken, omdat Noord-Korea toen het puntje bij paaltje kwam weigerde de nucleiare installaties te vernietigen.

Die ervaring was een bepalend moment voor Amerikaanse diplomaten en heeft gezorgd voor blijvende twijfel over de oprechtheid van de Noord-Koreaanse diplomatie. Sindsdien heeft Noord-Korea het bezit van nucleaire wapens opgenomen in zijn grondwet als garantie voor de nationale veiligheid.

North Korea missiles

Foto: bron Wong Maye-E/AP

Terwijl de VS van Noord-Korea nucleaire ontmanteling eist en Noord-Korea vanuit veiligheidsoogpunt vasthoudt aan de wapens zei senior-partner Yun Sun van The Stimson Center onlangs tegen Business Insider dat de vraag sinds 2009 is geweest: "Als we met Noord-Korea gaan praten, waar gaan we dan over praten?"

Experts geven aan dat het raketprogramma van Noord-Korea zorgwekkende vooruitgang heeft geboekt en volgens sommigen zal het Kim-regime binnen drie jaar in staat zijn het vasteland van de VS te bereiken met een nucleaire raket.

Het zich snel ontwikkeldende Noord-Koreaanse raketprogramma maakt de urgentie om een oplossing te vinden voor de oplaaiende nucleaire crisis op het Koreaanse schiereiland alleen maar groter.

De opmerkingen van Trumps zijn een weerslag van eerdere uitspraken van minister Rex Tillerson van Buitenlandse Zaken tegen NPR dat de VS er de voorkeur aangeven de nucleaire ontmanteling van Noord-Korea via diplomatieke weg te bereiken door directe gesprekken in plaats van militaire actie waar de regering Trump meerdere malen op heeft gehint.