• De Amerikaanse president Donald Trump zei dinsdag dat de federale overheid alleen gouverneurs “die hem goed behandelen” steun geeft bij de aanpak van het coronavirus. 
  • Veel gouverneurs, waaronder Andrew Cuomo van de staat New York, zijn kritisch over de traagheid waarmee de hulp vanuit de federale overheid op gang komt.
  • De staten komen belangrijke hulpmiddelen tekort, zoals voldoende beademingsapparaten.
  • Ziekenhuizen in het land kunnen de constante stroom aan patiënten niet goed aan.   

President Donald Trump zei dinsdag in een interview met Fox News dat de Amerikaanse Staten niet zomaar bij hem om hulp kunnen komen bedelen in de strijd tegen het coronavirus. “Het moet van twee kanten komen. Ze kunnen niet zomaar zeggen: ‘Wij willen dit of wij willen dat.’ Daar moet iets tegenover staan.”

Trump deed zijn uitspraak naar aanleiding van een gesprek dat hij voerde met de gouverneurs van vijftig Amerikaanse staten. Het gesprek ging over hulpmiddelen die de staten nodig hebben om het virus het hoofd te bieden, zoals handschoenen, gezichtsmaskers en beademingsapparaten.

Gigantisch tekort aan beademingsapparatuur

Bijna alle staten kampen met een groot tekort aan beademingsapparaten. Vooral in de staat New York – met 30.811 geregistreerde besmetting op dit moment het epicentrum van het coronavirus in de VS – hebben ze er daar per direct 30.000 van nodig.

Maar volgens gouverneur Andrew Cuomo kreeg hij er van Trump slechts 400 opgestuurd. Hij sprak daar vervolgens openlijk zijn ongenoegen over uit: “Wil je een schouderklopje omdat je ons 400 beademingsapparaten hebt gestuurd?”, zei Cuomo. “Wat ga ik doen met 400 stuks als ik er 30.000 nodig heb?”

De beschuldigingen van de New Yorkse gouverneur vielen bij Trump duidelijk niet in goede aarde. In het interview met Fox News zei de president: “We doen geweldig werk in New York. We bouwen op dit moment vier ziekenhuizen en dan hoor ik ineens dat er een probleem is met beademingsapparaten. Nou, die heb ik hem gestuurd en ze hadden er nu 15.000 kunnen hebben als ze die twee jaar eerder hadden besteld.”

Meer dan 60.000 vastgestelde besmettingen in de VS

Het aantal mensen bij wie in de Verenigde Staten is vastgesteld dat ze het coronavirus hebben, is de 60.000 gepasseerd. Ook zijn zeker 827 patiënten met het virus overleden, meldt de Johns Hopkins University, die zich baseert op officiële bronnen.

Een onderzoek van dezelfde universiteit toont aan dat er zo’n 170.000 beademingsapparaten beschikbaar zijn in de VS, maar de verwachting is dat meer dan 1 miljoen Amerikanen een behandeling met de machine nodig hebben.

Lees ook op Business Insider

Het Congres kreeg eerder deze maand te horen dat 70 miljoen tot 150 miljoen Amerikanen besmet kunnen raken. Als het daadwerkelijke sterftecijfer uitkomt op 1 procent, zou dat betekenen dat 700.000 tot 1,5 miljoen mensen komen te overlijden.

Lees meer over het coronavirus: