• De Amerikaanse president Donald Trump begint dinsdag weer met regelmatige persconferenties over de stand van zaken rond de coronapandemie.
  • Hij doet dat deels omdat er veel mensen keken naar de persconferenties die hij tot eind april hield: “Recordaantallen in de geschiedenis van de kabeltelevisie”, zei Trump.
  • Vanaf mei zijn de waarderingscijfers voor zijn aanpak van het coronavirus fors omlaag gegaan.
  • De president zegt zich tijdens zijn nieuwe reeks persbriefings te gaan concentreren op de ontwikkeling van vaccins en behandelmethodes.

President Donald Trump kondigde maandag aan dat hij weer regelmatig persconferenties gaat houden over de stand van zaken rond de uitbraak van het coronavirus.

Eind april stopte hij daarmee, vlak nadat hij had gezegd dat Amerikanen misschien wel konden herstellen van het virus door desinfectiemiddel te injecteren en UV-licht te gebruiken. Later zei hij dat die opmerkingen sarcastisch bedoeld waren.

Trump zei dat het feit dat de persconferenties veel tv-publiek trokken een van de redenen is om ze vanaf dinsdag te hervatten.

“Ik hield ze omdat er veel mensen naar keken, recordaantallen in de geschiedenis van de kabeltelevisie. Er is nog nooit zoiets geweest”, zei Trump in het Witte Huis tegen journalisten. “Het is een geweldige manier om het publiek te informeren over hoe ver we zijn met vaccins en behandelingen.”

Trump hield persconferenties van wel twee uur

De briefings werden in het begin door veel tv-stations rechtstreeks uitgezonden en konden tot wel twee uur duren.

Trump-adviseur Kellyanne Conway zei afgelopen week dat de persconferenties hebben bijgedragen aan zijn populariteit aan het begin van de pandemie.

“Het is geen toeval dat het publiek de aanpak van het coronavirus door de president hoger waardeerde toen hij zelf het woord had [over de crisis]”, zei ze tegen verslaggevers. “Hij was daar met artsen en anderen om zich heen en gaf antwoorden en informatie toen het nieuws erg somber en verdrietig was.”

Lees ook op Business Insider

De populariteit van Donald Trump is gedaald

De populariteitscijfers van de president zijn sinds mei flink omlaag gegaan, ook onder Republikeinse stemmers, blijkt uit meerdere peilingen. Conway stelt dat “mensen willen horen van de president van de Verenigde Staten”.

“Ik denk niet dat iedereen daar twee uur hoeft te zijn”, ging ze verder. “Het kan in 20 tot 30 minuten met twee vragen of zonder vragen. Zo lang de informatie maar wordt overgebracht.”

Trump kreeg in de lente veel kritiek op het verspreiden van foute en misleidende informatie over het virus tijdens zijn persconferenties, die vaak veranderden in campagne-rally’s. Hij viel regelmatig politieke vijanden aan.

Trump noemt dragen mondkapje tegen corona patriottisch

Maandagavond toonde Trump ineens een andere kant. De Amerikaanse president, die een mondkapje tegen corona lange tijd onnodig vond, noemt het dragen van een dergelijke bescherming nu vaderlandslievend.

Hij doet dat op Twitter met een foto van zichzelf met een donker masker op.

Veel mensen zeggen dat het patriottisch is om een ​​gezichtsmasker te dragen als je niet voldoende afstand kunt houden, aldus de tweet van de president. “Er is niemand patriottischer dan ik, je favoriete president!”

Opnieuw benadrukt hij dat het coronavirus voor het eerst in China is vastgesteld: “Wij zijn verenigd in onze poging het onzichtbare China-virus te verslaan.”

LEES OOK: De politieke en economische hegemonie van de VS wankelt